Η Προανακριτική Επιτροπή προκρίνεται από την κυβέρνηση ως η πιο ενδεδειγμένη κίνηση για να λυθεί η πολυπαραγοντική και δύσκολη εξίσωση της πολιτικής διαχείρισης του σκανδάλου Novartis. Κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, διάρκειας περίπου τριών ωρών, εξετάστηκαν για μία ακόμη φορά, όπως και προχθές, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Για την οδό που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση θα γίνουν σήμερα σχετικές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα επικυρωθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το πώς θα εξελιχθεί η Προανακριτική. Και αυτό διότι με βάση τη δικογραφία, για τα αδικήματα που περιγράφονται (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχει επέλθει παραγραφή. Υπάρχει όμως η θεωρία που κέρδισε έδαφος, ότι δύναται να υπάρχουν αδικήματα πολιτικών προσώπων που δεν παραγράφονται, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που συνδέεται με τη δωροδοκία. Η κεντρική επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει και οι έρευνες θα συνεχιστούν από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, η Προανακριτική Επιτροπή θα είναι με εξπρές διαδικασίες (ενδεχομένως μία έως τρεις συνεδριάσεις), όπου θα αποφασιστεί εάν υπάρχει ή όχι παραγραφή με την προοπτική της επιστροφής του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως έγινε στις περιπτώσεις Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.
Προβληματισμός. Υπό τη σκιά του έντονου προβληματισμού κεντρικών υπουργών, αλλά και σημαντικού τμήματος της ΚΟ και πολλών στελεχών, όπως η ομάδα των 53, για τον τρόπο του χειρισμού της υπόθεσης, αναζητήθηκε η βέλτιστη δυνατή πολιτική επιλογή. Και αυτό διότι υπάρχει σκεπτικισμός σε έμπειρα στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στον ΣΥΡΙΖΑ μια απόφαση για την άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, με βάση τα σημερινά στοιχεία και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Επί της ουσίας, επί πολλές ώρες έγιναν δεύτερες σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις, καθώς η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ήταν χαμηλοί τόνοι μετά την αρχική μεγάλη ένταση στην επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της υπόθεσης. Εξάλλου, υπήρξαν εισηγήσεις για χαμήλωμα των τόνων σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα που αναζητεί ηρεμία με ανοικτά θέματα (Μακεδονικό, οικονομία κ.ά.), χωρίς όμως αυτό να σήμαινε σε καμία περίπτωση κουκούλωμα της υπόθεσης.
Xαμηλοί τόνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ των χαμηλών τόνων είναι στελέχη με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης, που χωρίς να παραγνωρίζουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης και το βάθος που έχει, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις στη διαχείρισή της σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, από το πρωθυπουργικό επιτελείο στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».