Εχει γίνει πολλή κουβέντα για τα έγγραφα του FBI που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis. Εμπειρο νομικό μάτι, ωστόσο, παρατήρησε κάποια πράγματα που ομολογώ, δεν έχω ακούσει να τα συζητούν. Οπως ήδη ξέρουμε, στο πρώτο έγγραφο, του Δεκεμβρίου του 2017, αναφέρονται επτά ονόματα, εκ των οποίων μόνο ένα μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικού προσώπου, αυτό του
Γιάννη Στουρνάρα. Αναφέρεται επίσης το όνομα της συζύγου του
Λίνας Νικολοπούλου. Το δεύτερο έγγραφο, του Ιανουαρίου του 2018 –που εστάλη μετά το αίτημα της
Ελένης Τουλουπάκη να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για επτά συγκεκριμένους πολιτικούς -, έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή κωδικούς, πρωτόκολλο κ.τ.λ., με το πρώτο. Πρόκειται για μια κάπως ασυνήθιστη, από γραφειοκρατικής άποψης, διαδικασία. Να αποστέλλεται, δηλαδή, το κείμενο με τα στοιχεία μοτ-α-μο και στη λίστα με τα ονόματα αυτό του
Στουρνάρα να παραμένει, ενώ τα υπόλοιπα έξι να αντικαθίστανται με εκείνα των
Ανδρέα Λοβέρδου,
Μάριου Σαλμά,
Αδωνη Γεωργιάδη,
Ανδρέα Λυκουρέντζου,
Αντώνη Σαμαρά και
Δημήτρη Αβραμόπουλου. Δεν θα αρκούσε κάτι σε στυλ «σε συνέχεια της τάδε επικοινωνίας μας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία για τα τάδε πρόσωπα»;
Βρείτε τις διαφορές…
Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική «περίεργη» διαφορά ανάμεσα στα δύο έγγραφα. Σύμφωνα με τον άνθρωπό μου, στο πρώτο υπάρχει disclaimer, αυτό που εμείς θα λέγαμε ρήτρα επιφυλακτικότητας ως προς τη λυσιτέλεια και την αποδεικτική σημασία των στοιχείων (για να το πω σε απλά ελληνικά, τα στοιχεία χορηγήθηκαν υπό όρους), ενώ στο δεύτερο δεν υπάρχει. Ειρήσθω εν παρόδω, παρατήρησε ότι και τα δύο τα υπογράφει κάποιος από το νομικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Οπότε προκύπτουν μια σειρά από εύλογα, νομίζει, ερωτήματα. Ενα έγγραφο που υπογράφει κάποιος από το νομικό τμήμα της πρεσβείας είναι η ανταπόκριση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης; Το disclaimer γιατί λείπει στο δεύτερο έγγραφο; Στην περίπτωση που ένα πρόσωπο είναι στη λίστα και των δύο εγγράφων, ισχύει ή όχι το disclaimer;
Πραγματολογικά λάθη
Παρεμπιπτόντως, η μοναδική αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα που περιέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα βρίσκεται σε μια παράγραφο που αφορά τη σύζυγό του Λίνα Νικολοπούλου. Και, βασικά, γράφει ότι εκείνη είναι σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, που υπήρξε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος το 2012 με 2013 και ίδρυσε το ΙΟΒΕ. Φαντάζομαι, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι το 2012 και το 2013 εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών και πως δεν έχει ιδρύσει το ΙΟΒΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1975. Οταν, δηλαδή, ο νυν κεντρικός τραπεζίτης ήταν 19 χρονών.
Τι Γιώργος, τι Γιάννης;
Χθες έγινε η κοινή συνέντευξη των δημάρχων Αθήνας και Σκοπίων. Ο
Πέτρε Σιλέγκοφ ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά. «Είναι», είπε «η πρώτη φορά που είμαι εδώ με τον φίλο μου, τον
Γιώργο,
και αυτά είναι η ελληνική μου». Μικρό το λαθάκι. Μετά όμως, μιλώντας στα αγγλικά, μπερδεύτηκε και αποκάλεσε τον ομόλογό του «
Γιάννη Καμίνη». Τι να πω; Ελληνοσκοπιανή προσέγγιση χωρίς
Γιάννη, προκοπή δεν κάνει;
«Με αφορμή το όνομα»
Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με προσκάλεσε στην ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα, με τίτλο «Με αφορμή το όνομα. Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια». Οπως αντιλαμβάνεστε θα συζητηθεί και το μεγάλο εθνικό θέμα των ημερών, το Μακεδονικό. Κι αν κρίνω από τα ονόματα του πάνελ, αυτά που θα ειπωθούν θα είναι έξω από τα εύκολα και λαϊκιστικά κλισέ. Το λέω γιατί σε αυτό θα συμμετέχουν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, οι πρέσβεις ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης και Γιώργος Σαββαΐδης, καθώς και ο καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Βασίλης Κ. Γούναρης και η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παντελής Καψής.
Μπαίνουν σε προεκλογικούς ρυθμούς
Πληροφοριοδότης μου στον ευρύτερο αριστερό χώρο με ενημέρωσε πως τη Δευτέρα και ώρα 7 το απόγευμα η Τοπική Δάφνης – Υμηττού ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Παππά. Την ίδια μέρα και ώρα η Νομαρχιακή Α’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει άλλη εκδήλωση, στο ΕΒΕΑ, με πρωταγωνιστή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Και οι δύο θα μιλήσουν, λέει, για τις πολιτικές εξελίξεις. Σας τα αναφέρω όλα αυτά όχι μόνο επειδή είναι γνωστό τοις πάσι πως οι σχέσεις των δύο κορυφαίων υπουργών είναι – πώς να το πω ευγενικά; – ψυχρές, αλλά κι επειδή η πηγή μου απόρησε αν «αντέχει ο συριζαϊκός κομματικός μηχανισμός να στηρίξει δυο εκδηλώσεις ταυτόχρονα». Μεταξύ μας, τον ξένισε και πως ο ένας επιλέγει να απευθυνθεί στον λαϊκό δήμο και ο άλλος στην κυριλέ Α’ Αθηνών αλλά, όπως απεφάνθη, στις εκλογές πρέπει να τους πιάσεις όλους.
«Η Αθήνα δεν είναι αυτή που μας ταιριάζει» είπε ο Γιώργος Πατούλης για να µας εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν να βάλει υποψηφιότητα για δήµαρχός της.
Και για να μας ταιριάζει – και κυρίως για να ταιριάζει στο προσωπικό του γούστο –, υποθέτω, θα τη βάψει όλη χρυσή αν εκλεγεί.