Διανύουμε μια περίοδο μεγάλης κινητικότητας στα ΜΜΕ, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις για περιορισμό του ρόλου της δημοσιογραφίας που διακινούνταν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις, ο όμιλος Blackstone, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο, εξαγόρασε το 55% της επιχείρησης ΜΜΕ Thomson Reuters. H οικογένεια Τόμσον βρίσκεται στον χώρο του Τύπου επί τρεις γενιές. Τώρα, ο Ντέιβιντ Τόμσον, που ανήκει στην τρίτη γενιά της πιο πλούσιας οικογένειας του Καναδά, αποφάσισε να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Thomson Reuters έναντι 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία όμως θα κατατίθενται σταδιακά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ο Τόμσον, του οποίου ο παππούς Ρόι ίδρυσε τη μιντιακή αυτοκρατορία ξεκινώντας με έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό το 1931, ήταν εκείνος που το 2008 είχε αποφασίσει να εξαγοράσει το πρακτορείο Thomson Reuters, το οποίο εκτός από ειδήσεις, παρέχει δεδομένα και αναλύσεις στη Wall Street και σε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο. Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, το πρακτορείο –ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο –κατέγραψε τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και τις ανακατατάξεις στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Τώρα ήρθε η σειρά του να πρωταγωνιστήσει σε άλλο ένα επεισόδιο της αλλαγής στον κόσμο της διεθνούς ενημέρωσης.
Η σημαντική αυτή αγοραπωλησία γίνεται τη στιγμή που ένα άλλο ανάλογο πρακτορείο, το Βloomberg News, ανταγωνίζεται και μάλλον ξεπερνά το Thomson Reuters στην παροχή ειδήσεων, δεδομένων και πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Πίτερ Γκράουερ, πρόεδρος του Bloomberg, είναι μη εκτελεστικός διευθυντής της Blackstone, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις αγορές. Το Bloomberg, που ιδρύθηκε το 1981 από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, είναι κερδοφόρο και παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη 12% με 15% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αγοραπωλησίες όμως σημειώνονται και σε μεγάλες εφημερίδες. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Πάτρικ Σουν – Σιόνγκ, νοτιοαφρικανικής καταγωγής, θα αγοράσει τις εφημερίδες «Los Angeles Times», και «San Diego Union – Tribune», που ανήκουν στον όμιλο Tronc. Στους «Τάιμς του Λος Αντζελες», που πέρασαν στην κατοχή της Tronc από την Tribune Co το 2000, έγιναν αλλεπάλληλες διοικητικές αλλαγές και κύκλοι απολύσεων, εν μέσω των δυσκολιών των εφημερίδων γενικά να προσαρμοστούν στην αλλαγή των συνηθειών του αναγνωστικού κοινού και τη στροφή στα ψηφιακά μέσα.
Στη Βρετανία χθες έγινε γνωστό ότι ο όμιλος ΜΜΕ Trinity Mirror που εκδίδει τις εφημερίδες «Daily Mirror» και «Sunday Mirror» έκλεισε συμφωνία για να εξαγοράσει τις εφημερίδες «Express» και «Star», καθώς και το περιοδικό «OΚ!» έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ. Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε πως οι εφημερίδες δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτικό προσανατολισμό και θα συνεχίσουν στην πορεία που έχουν ήδη χαράξει, ενώ τις αποφάσεις για το κάθε έντυπο θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν τα στελέχη τους.
Σε όλα τα μέσα το ζητούμενο είναι ένα νέο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Παράδειγμα αποτελούν οι «New York Times» που κατέγραψαν αύξηση 41,8% στις συνδρομές στην ηλεκτρονική τους έκδοση, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες. Πλέον, οι συνδρομητές αναγνώστες ανέρχονται σε 2,64 εκατομμύρια. Οι συνδρομές αντιπροσωπεύουν πλέον το 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών του ομίλου, σε σύγκριση με το 1/3 από τη διαφήμιση.