Θέλω να σας ενημερώσω για ένα ζήτημα – όχι ήσσονος πολιτικής σημασίας – που έχει προκύψει περίπου ως παράπλευρη απώλεια της υπόθεσης Novartis. Αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τις σχέσεις του με το κόμμα που τον ανέδειξε πολιτικά και τον αξιοποίησε σε ευαίσθητες κρατικές θέσεις όταν ήταν στην εξουσία. Τη ΝΔ εννοώ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον καθιέρωσε πολιτικά. Γαλάζιος πληροφοριοδότης μου, λοιπόν, μου επισήμανε ότι μέχρι πρότινος ο Παπαγγελόπουλος ήταν κάτι σαν τοτέμ για τους νεοδημοκράτες. Μπορεί να μην τον συμπαθούσαν πολύ λόγω της στροφής που έκανε στην πολιτική του καριέρα, αλλά κανείς δεν έλεγε τίποτα δημοσίως για εκείνον. Κάτι οι στενές του σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι η φιλία του με τον Κώστα Καραμανλή, βρισκόταν στο απυρόβλητο. Πολλές οι οφ δε ρέκορντ κουβέντες, κανένα όμως επίσημο σχόλιο. Αυτή η περίοδος φαίνεται ότι τελείωσε. Και μάλιστα με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά. Να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση στον Παπαγγελόπουλο (μαζί με εκείνη στον Αλέξη Τσίπρα). Επειτα του επιτέθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης και απ’ όσα ακούω θεωρώ βέβαιο ότι έπονται και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η μάχη δεν το γνωρίζω. Μπορώ, ωστόσο, να σας διαβεβαιώσω ότι θα κρατήσει αρκετά. Οπως μου είπε δε τακτικός συνομιλητής του Σαμαρά, εκείνος είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους, χωρίς να υπολογίζει ποιος είναι φίλος με ποιον. Για να το πω σαιξπηρικά, «η κόλαση είναι άδεια κι όλοι οι διάβολοι είναι εδώ».
Σαμπάνιες nein
«Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας». Τάδε έφη ο νυν υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. Το μήνυμα φρόντισε να κάνει σαφέστερο στην κυριακάτικη «Welt» ο υπουργός Καγκελαρίας και έμπιστος της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ. «Στη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες προστέθηκαν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες για να συνεχιστεί η πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Οπως μου εξήγησε γερμανός πράκτοράς μου, υπάρχει δυσαρέσκεια στο CDU για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το SPD. Οπότε, όπως φαντάζεστε, αν τσακωθούν τα γερμανικά βουβάλια, θα την πληρώσουν οι έλληνες βάτραχοι.
Συναίνεση
Εντάξει, το πολιτικό κλίμα είναι κακό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων συνεργάζονται. Την Πέμπτη ψηφίστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και Natura. Ο Σωκράτης Φάμελλος δέχθηκε να συμπεριληφθεί και το «Κοιλάδα Αχελώου» στο όνομα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων. Αυτή η μικρή προσθήκη – που τη ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής – έγινε με τη βοήθεια των βουλευτών Αρτας, του συριζαίου Βασίλη Τσίρκα και του γαλάζιου Γιώργου Στύλιου. Ανθρωπός μου στις Βρυξέλλες με πληροφόρησε, μάλιστα, πως ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού του Φορέα με στελέχη και επιτρόπους εκεί, προκειμένου να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Μήπως να έπαιρναν κι άλλοι παράδειγμα από την αρτινή συναίνεση;
Μανιάτικο
Ο νέος μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος χειροτονήθηκε προχθές στη Μητρόπολη Αθηνών αλλά από την τελετή απείχε μερίδα των τοπικών αρχόντων της Μάνης. Γιατί; Οι Μανιάτες το κρατάνε… μανιάτικο στην Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο επειδή – όπως υποστηρίζουν – η Εκκλησία δεν εξέλεξε τον υποψήφιο που επιθυμούσε η τοπική κοινωνία. Για να καταλάβετε το κλίμα, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος σε δηλώσεις του μίλησε για «μαγαζάκι» Ιερώνυμου και μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου. Ωραία ατμόσφαιρα.
Η ώρα των υποψηφίων
Εγραφα την περασμένη Πέμπτη για την προκήρυξη του υπουργείου Πολιτισμού περί ειδικού γραμματέα (λήγει στις 13/2) και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει στον ευρύτερο βιότοπο των συριζαϊκών αξιωματούχων. Από την προκήρυξη δεν θα εξαιρούσα τις «περγαμηνές» που διαθέτει ο διευθυντής γραφείου της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου. Για την ιστορία, έχει συνεργαστεί με την Κονιόρδου κατά την πρότερη θητεία της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2007-2009), ως μέλος του ΔΣ, και είχε τον συντονισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Θυμίζω ότι βασική προϋπόθεση για τη θέση είναι η δωδεκαετής διοικητική πείρα στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, την οποία βεβαιώνει η «αρμόδια διοικητική Αρχή». Στο σενάριό μου αυτό προφανώς το «δεξί χέρι» της υπουργού θα προταθεί στην ίδια ως υποψήφιος.
Η ΜΕΣΥΑ και το Κίνημα
Χθες, έγινε στην Αθηναΐδα η ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού – για όσους αγνοείτε το αρκτικόλεξο, η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων. Περί τα 400 στελέχη, λοιπόν, συζήτησαν για τα πάντα. Πράκτοράς μου, ωστόσο, μου επισήμανε ότι στα πηγαδάκια ένα ήταν το χοτ θέμα, το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Γενικώς, τα οργανωτικά τούς απασχολούν πολύ στο Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης από βήματος δεν είπε πολλά για το ζήτημα, μόνο ότι «τo Κίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως κίνημα τόλμης και ευθύνης ή δεν θα υπάρξει». Ο άνθρωπος μου έπιασε στον αέρα μια ανησυχία των Ποταμικών μη τυχόν παραγκωνιστούν στον προσυνεδριακό και συνεδριακό διάλογο. Εγώ, πάντως, μαθαίνω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής την Πέμπτη και να μπουν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των κεφαλών του εκτός από τη Novartis και τα οργανωτικά του συνεδρίου.