Ερώτηση: Πόσες φορές έχει φάει φέτος ο Ολυμπιακός το ίδιο γκολ; Σε σέντρα ή κόρνερ κι ο αντίπαλος επιθετικός να σκοράρει ανενόχλητος με κεφαλιά. Το έφαγε από τον δίμετρο σέντερ φορ της Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα. Το έφαγε από τον Ιγκλέσιας στην Τρίπολη. Το έφαγε από τον Χριστοδουλόπουλο την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Το ξανάφαγε χθες, από τον Βασιλακάκη (φωτογραφία) που κάνει εξαιρετική σεζόν, στο Περιστέρι. Είτε παίζουν ο Σισέ με τον Ενγκελς. Είτε παίζουν ο Νικολάου με τον Μποτία. Είτε έχει επιστρατευθεί στο κέντρο της άμυνας ο Ρομαό. Κάρμπον κόπι, τα ίδια γκολ. Χώρια τις ίδιες φάσεις, που οι αντίπαλοι αστόχησαν και η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα. Οπως τις προάλλες ο Αραούχο στο Καραϊσκάκης. Για όλα τα άλλα, μπορεί να φταίει η ελλιπής προετοιμασία. Να φταίει η κούραση. Να φταίνε οι αλλαγές προπονητών. Οταν όμως μία ολόκληρη σεζόν, όλοι οι αμυντικοί δεν μπορούν να σηκωθούν από το έδαφος και να πηδήξουν εφημερίδα, η ποδοσφαιρική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Το δεύτερο στιγμιότυπο, που χαρακτηρίζει τον φετινό Ολυμπιακό, είναι η εκτέλεση του πέναλτι. Από πού κι ώς πού ο Τζούρτζεβιτς όταν ο Ανσαριφάρντ έχει ευστοχία 100%; Λάθος. Είτε αυτή ήταν η εντολή, είτε πήρε την μπάλα μόνος του. Και σε επίδειξη υψηλής τεχνικής ο Σέρβος, σουτάρει χωρίς φόρα και κάνει τη δουλειά τού Γιαννιώτη εύκολη. Το ότι σκόραρε στη συνέχεια ο Χατζισαφί δεν αλλάζει τη διπλή λάθος επιλογή. Στο ματς βέβαια έπαιζε κι ο εξαιρετικός Ατρόμητος, που θα έπαιρνε ίσως τους τρεις βαθμούς αν ο Χατζηισαΐας δεν έκανε το ανόητο (λες και υπάρχουν και έξυπνα) πέναλτι. Για τον Ολυμπιακό δεν αλλάζει κάτι. Τι ένας βαθμός σ’ αυτήν την καμπή του πρωταθλήματος, τι κανένας. Και πριν από τους τραυματισμούς των Φορτούνη – Μιραλάς στο πρώτο ημίχρονο οι Ερυθρόλευκοι δεν υπήρχαν στο γήπεδο. Οι τρεις ισοπαλίες, δύο ήττες σε 21 μέρες τα λένε όλα. Οταν δεν κάνεις ούτε μία νίκη σε πέντε ματς, εύλογα λες αντίο και στους δύο τίτλους.
Τρίποντο πρωταθλητισμού
Το ματς για την ΑΕΚ ήταν ευθύς εξαρχής δύσκολο. Ο Αστέρας είναι σκληροτράχηλη ομάδα. Η κούραση (σωματική και πνευματική) από τα συνεχόμενα παιχνίδια, δεδομένη. Το ροτέισον, ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με την Ντιναμό, επιβεβλημένο. Ο Αραούχο στο 15′ κατορθώνει το μοναδικό και ίσως και ανεπανάληπτο. Ενώ η μπάλα κατευθύνεται στα δίχτυα, καταφέρνει να τη στείλει στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια άουτ. Αμυντικός να έκανε τέτοιο διώξιμο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Δεν θέλουν και πολύ να στραβώσουν τέτοια παιχνίδια. Τη λύση τελικά την έδωσε σαν από μηχανής θεός ο Λάζαρος (φωτογραφία). Υπό την έννοια ότι στο 55′ μπαίνει αλλαγή λόγω τραυματισμού του Κονέ. Στο 60′ κάνει μία από τις συνήθεις μπούκες. Η μπάλα στο χέρι του Σελίν, πέναλτι, εκτελεστής ο ίδιος, 1-0 και τέλος. Ο Λάζαρος, με συμβόλαιο 220.000 ευρώ. Με έξι μέχρι τώρα γκολ. Που δεν ανανεώνει, γιατί δεν τα βρίσκει στα λεφτά. Για την ΑΕΚ ωστόσο, που πάει αφρενάριστη σε τρεις διοργανώσεις, ήταν τρίποντο πρωταθλητισμού. Κι αυτό δείχνει το μέταλλο και τον χαρακτήρα της ομάδας.
Σχέση ποιότητας – τιμής
Στα Γιάννινα, τα έφερε έτσι η μπάλα να συναντηθούν ο Βαγγέλης Οικονόμου με τον Πέδρο Κόντε. Με τον Ισπανό ερχόμενο από πίσω να τον παίρνει παραμάζωμα και να κάνει το 1-0. Συμβαίνει. Οπως συνέβη στο Καραϊσκάκης με τον Γιακουμάκη και τον Μποτία, σε μία περίπου ανάλογη περίπτωση. Πέρα όμως από την ικανότητα του ισπανού στράικερ, που έβαλε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό δεύτερο γκολ, είναι και η σχέση ποιότητας – τιμής. Ποιος από τους δύο είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος; Ο σέντερ φορ ή ο σέντερ μπακ; Μη βιαστείτε να απαντήσετε.
Το συμβόλαιο του Βαγγέλη Οικονόμου μέχρι το καλοκαίρι είναι στις 75.000 ευρώ. Με την Εφορία στις 136. Για τα επόμενα δύο χρόνια 300.000. Με την Εφορία περίπου στις 450.000. Αυτό το εξωπραγματικό, για τα οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού, συμβόλαιο ήταν η αιτία της απομάκρυνσης του γενικού διευθυντή της ΠΑΕ Αγησίλαου Τουμαζάτου. Ερώτηση; Παίρνει αυτά τα λεφτά ο Πέδρο Κόντε στα Γιάννινα; Δύσκολο. Στο ένα κατοστάρικο θα είναι βαριά βαριά.
Στη θάλασσα
Με την ταπεινότητά μου να μην ανακαλύπτει την Αμερική προχθές. Για τον Κόντε έγραφα εδώ στα «ΝΕΑ», στις 4 Φεβρουαρίου. Και τις τεράστιες ευθύνες του Μαρίνου Ουζουνίδη. Που διαχειρίστηκε εν λευκώ τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού κι αντί να βρει έναν ανάλογο «φτηνό» επιθετικό, πέταξε τα λεφτά στη θάλασσα.