Την ώρα που συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis, οι βουλευτές των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είχαν ήδη υπογράψει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Στο κείμενο της πρότασης σημειώνεται ρητά ότι το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία έχει παραγραφεί, καλύπτοντας και την τυχόν ποινική ευθύνη του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Προτείνουμε να μην ασκηθεί δίωξη, λόγω παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση, τονίζοντας ότι τα εγκλήματα της απιστίας αφορούν την περίοδο από το 2006 έως το 2015 το αργότερο.
Η σύσταση της Προανακριτικής για τη Novartis φαίνεται ότι θα γίνει με «συνταγή» Γιάννου Παπαντωνίου, δεδομένου ότι για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), που βαραίνουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, είναι πιθανόν η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη. Το «σκεπτικό» της πρότασης προαναγγέλλει την επιστροφή, διότι –όπως αναφέρει –αν η Επιτροπή κρίνει πως τα αδικήματα τελέστηκαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων των εμπλεκομένων, τότε θα έχουν παραγραφεί, ενώ αν δεν τελέστηκε στο πλαίσιο των κυβερνητικών καθηκόντων τους, τότε η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, το πιθανότερο είναι πως το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας θα θεωρηθεί παραγεγραμμένο, ενώ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είναι διαρκές η δικογραφία θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα. «Η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, οι ελάχιστες συνεδριάσεις της Προανακριτικής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καταλήξουν σε απόδοση ποινικών ευθυνών και δεν πρόκειται το πόρισμά της να περιέχει κατηγορίες.
Ο Κουρουμπλής. Επίσης, με βάση το σκεπτικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραγράφονται και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στο δελτίο φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και συνεπώς η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να δράσει μονομερώς.
Τα στοιχεία. Για τη «στοιχειοθέτηση» του αιτήματος της Προανακριτικής η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλείται τις καταθέσεις των ανώνυμων προστατευόμενων μαρτύρων και το πόρισμα των αμερικανικών Αρχών. Φωτογραφίζουν ένα «πάρτι» που είχε στηθεί στον τομέα του φαρμάκου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για τη Novartis πως «η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια χορηγία της τάξεως των 150.000 ευρώ σ’ έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να αποφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στην εταιρεία». Επίσης παραθέτουν ορισμένες από τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων για να «δικαιολογήσουν» τη διαδρομή της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι ο δημοσιογράφος Π.Μ. είχε σημαντική εμπλοκή στο δίκτυο δωροδοκίας και αποτελούσε τη «γέφυρα» μεταξύ της Novartis και 3-4 υπουργών Υγείας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι υπουργός ξέπλενε χρήματα μέσω εταιρείας, σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει οι μάρτυρες. «Η εταιρεία computer team ήταν συμφερόντων του χωρίς να φαίνεται ο ίδιος και μέσω αυτής νομιμοποιούσε τα χρήματα που ελάμβανε από την εταιρεία ως προϊόν δωροδοκίας» σημειώνει το αίτημα. Για υπουργό που ακολούθησε σημειώνεται ότι «χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από την εταιρεία τις εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας».