Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος και η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη παρακολούθησαν μαζί συναυλία την Κυριακή στη Σεούλ, ενώ σε κοντινή απόσταση από τον χώρο διεξαγωγής της διαδηλωτές έκαψαν τη βορειοκορεατική σημαία για να καταγγείλουν τη θεαματική προσέγγιση των δύο κρατών.
Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία αναχώρησε στη συνέχεια για τον Βορρά έπειτα από την ιστορική τριήμερη επίσκεψη με την ευκαιρία της διεξαγωγής των «Αγώνων της Ειρήνης» της Πιοντσάν (9-25 Φεβρουαρίου) έπειτα από δύο χρόνια υψηλών εντάσεων στη χερσόνησο.
Η συναυλία, μείγμα μουσικών ερμηνειών του Βορρά από βορειοκορεατική ορχήστρα και τραγουδιών της K-pop, της ποπ μουσικής του Νότου, είχε μεγάλη ζήτηση, καθώς σχεδόν 120.000 άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν και να αγοράσουν ένα από τα 1.000 διαθέσιμα εισιτήρια.
Ο κεντροαριστερός νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν την παρακολούθησε παρέα με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας με την ιδιότητά του ως αρχηγού του κράτους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, και την αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία επέδωσε από την πλευρά της πρόσκληση στον Μουν να επισκεφθεί τον Βορρά.
«Ταπείνωση: Οι κόκκινοι κομμουνιστές στην καρδιά της πρωτεύουσας»
Ομως η επαναπροσέγγιση που προώθησε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος απείχε μακράν της ομοφωνίας στον Νότο, και προκάλεσε την οργή του συντηρητικού στρατοπέδου.
«Το ότι αυτοί οι κόκκινοι κομμουνιστές βρίσκονται στην καρδιά της Σεούλ είναι η μεγαλύτερη ταπείνωση», φώναζε διαδηλωτής κοντά στην αίθουσα συναυλιών, όπου δεκάδες άλλοι ανέμιζαν πανό με συνθήματα κατά του Μουν και του Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Είμαστε εναντίον αυτών των φρικτών πολιτικών Ολυμπιακών Αγώνων», έγραφε ένα από αυτά.
Ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε βορειοκορεατική σημαία προτού επέμβει η αστυνομία, ενώ διαδηλωτές έσκιζαν χάρτινα πορτρέτα του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Γι’ αυτούς τους διαδηλωτές, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος είναι ένοχος γιατί επέτρεψε στη Βόρεια Κορέα να κάνει την προπαγάνδα της στον Νότο, και κάνοντάς το αυτό έθεσε σε κίνδυνο τη στρατιωτική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πλησιάζει η μέρα που θα είμαστε μια χώρα»
Στη διάρκεια γεύματος πριν από τη συναυλία με αξιωματούχους του Νότου, η Κιμ Γιο Γιονγκ εκτίμησε πως οι δύο Κορέες έχουν ακόμη πολλά κοινά παρά τις δεκαετίες χωρισμού.
Προτού φθάσει στην πρωτεύουσα του Νότου είπε πως περίμενε ότι «τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και ασυνήθιστα», σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας.
«Αλλά αποδείχθηκε ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια πράγματα» στις δύο πλευρές του 38ου παραλλήλου που χωρίζει τις δύο χώρες από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53).
«Ελπίζω πως η ημέρα που δεν θα είμαστε παρά μία χώρα πλησιάζει», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.