Εκτός ρύθμισης για τις 120 δόσεις μένουν οι 7 στους 10 μικρομεσαίους την ίδια ώρα που το υπουργείο Εργασίας δίνει με εγκύκλιό του αναλυτικές διευκρινίσεις για τη σχετική διαδικασία, εντάσσοντας στη ρύθμιση και τους αγρότες. Τελικά, η ρύθμιση των 120 δόσεων που περίμενε όλη η αγορά για να βγει από τον φαύλο κύκλο των χρεών της αποδεικνύεται ότι αφορά μόνο λίγους. Και αυτό παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των φορέων τους που ζητούσαν από την κυβέρνηση η ρύθμιση να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα και να αποφύγουν τα λουκέτα.
Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η ρύθμιση ενδιαφέρει περισσότερους από 1 εκατ. οφειλέτες, αλλά δυστυχώςεκτιμάται ότι από την πλατφόρμα θα αποκλειστούν τα 2/3 των μικρομεσαίων. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί την άρση των περιορισμών και να ζητά την ένταξη όλων όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς υπερβολές και αποκλεισμούς».
Ηλεκτρονική αίτηση
Με την ευκαιρία του ανοίγματος της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες ενημερωτική εγκύκλιο με επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επιχειρηματικές οφειλές προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής έχει ωςεξής: Από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ηηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσειςαπό οφειλέτες προς το Δημόσιο και ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και είναι η ακόλουθη:http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link.
Στον συγκεκριμένο σύνδεσμο μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση ρύθμισης οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν οφειλές προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αίτηση αφοράοφειλές έως 50.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕκαι επιπρόσθετα οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ (συνολικά έως 100.000 ευρώ). Προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.
Η ρύθμισηαφορά πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), χρωστούσαν έως 50.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ έως 31/12/2016. Παράλληλα αφορά τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ οι οποίοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και χρωστούν μέχρι 50.000 ευρώ ή όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα, χρωστούν από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και το 85% των χρεών τους συγκεντρώνεται σε χρέη προς το Δημόσιο.
Επίσης όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον ποσό και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο των 50.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση ένταξης στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία. Επιπλέον, η οφειλή, μετά το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων, να αξιολογείται ως βιώσιμηκαι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλάσιο της οφειλής προς ρύθμιση.
Η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ρύθμιση περιλαμβάνει κούρεμα τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη.
Και οι αγρότες
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις, έχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια. Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες. Επίσης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ρύθμιση τακτοποιεί και τα πρόστιμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που εντάσσονται στη βασική οφειλή. Ακόμα ορίζει αναλυτικά πώς θα γίνεται η υποβολή της αίτησης και δίνει το δικαίωμα να ρυθμιστούν έως και οφειλές που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Πιο συγκεκριμένα, τα πεδία που αποσαφηνίζει η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ακόλουθα:
– Ορίζεται ρητά ότι αίτηση για ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως αν θεωρείται ότι δεν ασκούν, κατά τα τυπικά κριτήρια, επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ανταποκριτές ξένου Τύπου).
– Διευκρινίζεται ότι ρυθμίζονται και τα πρόστιμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην έννοια της βασικής οφειλής, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
– Ορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
n Επιτρέπεται η ρύθμιση οφειλών που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι οφειλέτες αποφεύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρεται στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που έχουν «περάσει» στο ΚΕΑΟ και εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής τού εν λόγω νόμου λύσεις ρύθμισης ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οφειλέτες που εμπίπτουν, δύνανται να υποβάλουν άπαξ έως 31/12/2018 ηλεκτρονικά αίτηση που απευθύνεται στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον αυτές συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.