Με μια αιφνιδιαστική κίνηση συνεχίστηκε χθες βράδυ η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ –με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να συναντά στη Βιέννη τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η πορεία της διαπραγμάτευσης επιταχύνεται καθώς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν σήμερα από κοινού διαβουλεύσεις στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Στην συνάντηση των δύο υπουργών προεξοφλείται ότι έγινε αναφορά και στο σχέδιο συμφώνου που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και το οποίο η Αθήνα αναμένεται να παραδώσει στα Σκόπια εντός του Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένει αντίστοιχη κίνηση και από την άλλη πλευρά.
Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης θέλησε να αναδείξει και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση. Ισχυρίζομαι όμως ότι είναι ο μόνος δρόμος», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η νέα προσπάθεια της χώρας είναι «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές, να τους πείσει να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Την ίδια στιγμή, η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία συνοδεύεται από προκλήσεις καθώς ο σκοπιανός πρωθυπουργός φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο της Αγκυρας. «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ανέφερε, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό πρόβλημα εις βάρος μας εδώ και 25 χρόνια».
Στο μεταξύ, για διαπραγμάτευση που «γίνεται με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον» και «με στόχο να προκαλέσουν πρόβλημα στη ΝΔ» έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χθες στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου πως οι γραμμές των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, ενώ πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική καθώς «αν η κυβέρνηση αφήσει “ουρές” και η ΠΓΔΜ μπει στο ΝΑΤΟ, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί».
Την υποστήριξή του στην εθνική γραμμή όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες τις κυβερνήσεις από το 1993 και έπειτα τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Μπορεί να μας πείσει o κ. Τσίπρας έχοντας μια κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα; Εμένα όχι, και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Αλλά όταν παίζεις με τη φωτιά θα καείς, όταν παίζεις με τον εθνικολαϊκισμό είτε στις πλατείες των αγανακτισμένων είτε με πύρινους λόγους εθνικολαϊκιστικούς, δεν κάνεις εξωτερική πολιτική ούτε διαμορφώνεις εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας» σχολίασε.