Τον συνάντησα στο Μπέισγουοτερ, μία από τις πιο κοσμοπολίτικες γειτονιές του Λονδίνου. Στα 64 σήμερα, ο Αντριου Ντίσμορ, βουλευτής των Εργατικών επί 13 χρόνια και από το 2012 δημοτικός σύμβουλος Λονδίνου, έχει δει πολλά στη βρετανική πολιτική σκηνή. «Αυτή η πόλωση και η αστάθεια, όμως, είναι πρωτόγνωρες» μου λέει, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μετά το δημοψήφισμα του 2016. Ο Ντίσμορ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τους τελευταίους μήνες έχει λάβει δεκάδες email από οργισμένους ψηφοφόρους οπαδούς του Brexit που του «υπενθυμίζουν» ότι το ζήτημα της αποχώρησης έχει κλείσει και προειδοποιούν τους Remainers να σταματήσουν «να το σκαλίζουν». Αν τα μηνύματα αυτά αποσκοπούν στον συγκαλυμμένο εκφοβισμό όσων αντιτίθενται στο Brexit, οι απειλές κατά της ζωής τους που καταγγέλλουν ότι δέχονται ευρωπαϊστές βουλευτές όπως η Αννα Σούμπρι και ο Ντόμινικ Γκριβ, δεν κρύβουν καθόλου τη στόχευσή τους. Αντίστοιχα κρούσματα καταγράφονται και στο στρατόπεδο του Leave: ο ουαλός βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις κατήγγειλε ότι τον προπηλάκισαν ακτιβιστές ανεμίζοντας σημαίες της ΕΕ στο πρόσωπό του, ενώ μια 80χρονη από το Νοτιοδυτικό Λονδίνο έλαβε απειλητική επιστολή «επειδή ψήφισε υπέρ της εξόδου». Μήπως το Brexit έχει αρχίσει να γίνεται τοξικό;
Σε πολιτικό επίπεδο, σίγουρα. Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει νέα φημολογία για πραξικόπημα στελεχών των Συντηρητικών με στόχο την καθαίρεσή της Τερίζα Μέι. Η βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και από τις Βρυξέλλες προκειμένου να περιγράψει τη σχέση που θέλει με την ΕΕ μετά το Brexit. Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το λεγόμενο «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» με αυτό το αντικείμενο. Απόφαση όμως δεν ελήφθη κι ας απομένουν λιγότεροι από 14 μήνες μέχρι την έξοδο. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη ακόμη και σε κομβικά ζητήματα, όπως το αν η χώρα πρέπει να μείνει στην τελωνειακή ένωση. Αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στα «ΝΕΑ» ότι «όλοι οι υπουργοί είναι ενωμένοι και στηρίζουν την πολιτική της πρωθυπουργού». Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ τάσσονται υπέρ της παραμονής σε μία ένωση για αγαθά, ενδεχόμενο που απορρίπτουν οι υπουργοί Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ και Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ.
Πολλοί ευρωσκεπτικιστές Τόρις απειλούν τη Μέι με πρόταση μομφής σε περίπτωση που προκριθεί η παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Κυβερνητική πηγή είπε στους «Τάιμς» ότι 10 υπουργοί έχουν τεθεί υπό «στενή παρακολούθηση» υπό τον φόβο μαζικών παραιτήσεωνμε σκοπό να πέσει η κυβέρνηση.
Για ένα νέο δημοψήφισμα
Ο Τζορτζ Σόρος και οι Remainers
Κορυφαία στελέχη των Τόρις που απορρίπτουν το σκληρό Brexit φέρεται να αναζητούν υποψήφιο από το στρατόπεδο του Remain για να αποτρέψουν την άνοδο των Brexiteers στην εξουσία. Παράλληλα, πολιτικοί όλων των κομμάτων ενώθηκαν υπό τον βουλευτή των Εργατικών Τσούκα Ουμούνα με αίτημα τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Την εκστρατεία ανατροπής του Brexit στηρίζει και ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δώρισε 400.000 στερλίνες στην ομάδα Best for Britain, με την «Τέλεγκραφ» να καταγγέλλει «συνωμοσία για να ματαιωθεί το Brexit». Είναι ο άνθρωπος που το 1992 με τα κερδοσκοπικά του παιχνίδια πέταξε τη στερλίνα έξω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.