«Καπνός» γίνονται κάθε χρόνο έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τόσα χάνουν τα κρατικά ταμεία από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της υπερφορολόγησης.
Ενα στα πέντε τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι λαθραίο, ενώ τέσσερα στα πέντε τσίπουρα είναι προϊόντα λαθραίας παραγωγής. Πάνω από 600 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού, ενώ αλλά 430 εκατ. ευρώ χάνει το Δημόσιο από τη λαθραία διακίνηση αλκοολούχων.
Στα 4 ευρώ που κοστίζει ένα λαθραίο πακέτο, τα 3,5 ευρώ είναι φόροι και δασμοί που κλέβουν οι επιτήδειοι. Τα φορτία λαθραίων τσιγάρων, που κατασχέθηκαν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τελωνειακές Αρχές, ξεπέρασαν τα 4,6 δισ. «κομμάτια» μέσα σε μόλις μία χρονιά, με τις απώλειες εσόδων να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο καπνικών που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ, της OLAF, της Europol, είναι αποκαλυπτικά. Για κάθε κοντέινερ λαθραίων τσιγάρων υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 2 εκατ. ευρώ από φόρους και δασμούς.
Την τελευταία επταετία οι τελωνειακές Αρχές κατέσχεσαν σχεδόν 1,5 δισ. λαθραία τσιγάρα, για τα οποία οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανήλθαν σε 250,96 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια γενική διευθύντρια Τελωνείων Ειρήνη Γιαλούρη, στη διάρκεια του 2017 κατασχέθηκαν περίπου 142 εκατ. λαθραία τσιγάρα, με τους φόρους και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 743 εκατ. ευρώ. Πόσα εισπράχθηκαν; Ελάχιστα, αφού πολλές υποθέσεις κολλάνε στα δικαστήρια.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ. Δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της τελευταίας επταετίας από τους ελέγχους καπνικών που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, η αναπληρώτρια τμηματάρχης Δίωξης Ναρκωτικών – Οπλων Μαρία Πόγκα δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την κατάληξη που είχε η υπόθεση λαθρεμπορίου της ΣΕΚΑΠ, του κρατικού καπνεμπόρου, όπως ανέφερε, που αποκάλυψε η υπηρεσία της.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ Ακη Σκέρτσο, σε κίνδυνο βρίσκονται 60.000 θέσεις εργασίας: «Η ανάπτυξη της παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολόγησης στον κλάδο και της αδυναμίας του κράτους να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εγχώρια αλυσίδα αξίας καπνικών –παραγωγή, μεταποίηση και λιανική πώληση τσιγάρων και καπνών». Για 41.000 χαμένες θέσεις εργασίας κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της αγοράς των αλκοολούχων στο διάστημα 2009-2016 καθώς η αγορά λόγω του λαθρεμπορίου και της υπερφορολόγησης συρρικνώθηκε κατά 49,3% Το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου με τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα να διαμορφώνονται στα 130 εκατ. ευρώ ενώ η εκτίναξη της παράνομης διακίνησης χύμα τσίπουρου έχει προκαλέσει απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία περίπου 300 εκατ.