Κανείς δεν μπορεί φυσικά να είναι ευτυχής γι’ αυτή την πρωτοφανή διπλωματική (ελπίζω όχι και στρατιωτική) ήττα που έχει υποστεί η χώρα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και μετά. Και ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει ή να αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη γι’ αυτό που συνέβη, και που, μεταξύ μας, ήταν δεδομένο ότι κάπου εκεί θα κατέληγε, με τα νταηλίκια και τους παλικαρισμούς ορισμένων εξ ημών.

Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα, σύνεση, προσεκτικούς χειρισμούς και πάνω απ’ όλα σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, εβδομάδα, μήνα, χρόνο, δεκαετία.

Δεν θέλει ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες, ούτε πατριδοκαπηλία και λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς.

Διότι, κύριε Τσίπρα μου, όταν ο υπουργός σου της Αμυνας δηλώνει δημοσίως και σε άψογα ελληνικά, για τα Ιμια «άμα θέλουν να έρθουν (οι Τούρκοι) να δούμε, θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πώς θα φύγουν μετά», έπρεπε να το περιμένεις ότι κάποια στιγμή όχι μόνο θα έρχονταν, αλλά και δεν θα έφευγαν. Εκεί θα έμεναν!..

Και θα προσθέτω ακόμη επί του ιδίου ότι στην Ηπειρο, την εύανδρο, και πολλαπλώς θυσιασθείσα, υλικά και ηθικά, για το καλό του Εθνους, λέγεται κατά κόρον η άγνωστη προφανώς στον Καμμένο παροιμία (θα την έχει ακούσει ο πρόεδρος Αλέξης, δεν μπορεί) «μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλο λόγο μη λες».

Εξαφανισμένος

Πρόκειται, επανέρχομαι, έπειτα από αυτό το μικρό διάλειμμα λαϊκής σοφίας, για τον ίδιο αυτόν υπουργό, του οποίου ακόμη δεν έχουμε ακούσει την εκδοχή για τα τετελεσμένα που δημιούργησε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Τουρκία στην περιοχή των Ιμίων. Για το τι έγινε εκείνο το βράδυ, και τι συμβαίνει έκτοτε στην περιοχή. Οχι σενάρια, πραγματικά γεγονότα. Και ούτε ανακοινώσεις από το Λιμενικό του Κουρουμπλή. Σταράτες κουβέντες. Εγινε αυτό, αυτό και αυτό, και εξελίσσεται εκείνο, εκείνο και εκείνο. Γε-γο-νό-τα, όχι παραμύθια.

Οπως το χθεσινό που σερβίρισαν όλη την ημέρα τα παρακρατικά μέσα ενημέρωσης τα απευθείας συνδεδεμένα με υπόγεια του Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο κοντά στα Ιμια υπάρχουν και περιπολούν δύο σκάφη του Λιμενικού και μία ελληνική κανονιοφόρος. Οποιος τα λέει αυτά (προφανώς όχι ο σκαφάτος υπουργός Αμυνας, που γνωρίζει ότι υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που καταγράφουν τις κινήσεις των πλοίων και τη θέση τους) προσπαθεί να συσκοτίσει την κατάσταση, και να (μας) πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και κάτι τέτοιο, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν έχει την παραμικρή τύχη…

Οταν ο καθένας από το κινητό του μπορεί να «δει» σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στα Ιμια και την πέριξ των βραχονησίδων περιοχή, δεν τα χάφτει αυτά με τίποτε…

Ασος στις δηλώσεις

Υπενθυμίζω επίσης, διότι σε αυτή τη χώρα έχουμε μια τάση να ξεχνάμε με μεγάλη ευκολία ότι ο υπουργός Καμμένος είναι αυτός ο οποίος κατά το παρελθόν σε έντονες εθνικιστικές εξάρσεις του αναφορικά με τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων και όσα συνέβησαν το 1996, και πάντοτε με την καλλιέπεια που τον διακρίνει, έχει ακουστεί να εκστομίζει κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του τότε υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, διάφορα. Πέρυσι ας πούμε, τέτοιες ημέρες είχε πει:

«Οποιοδήποτε αεροσκάφος αναχαιτίζεται άμεσα και οποιοδήποτε πλοίο παραβιάζει τα εθνικά μας ύδατα αντιμετωπίζεται άμεσα.

Να θυμίσουμε ότι πρωθυπουργός δεν είναι ο κύριος Σημίτης, αλλά ο Τσίπρας. Υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο Πάγκαλος, που είχε τις θεωρίες για τις σημαίες που τις παίρνει ο αέρας, αλλά ο Νίκος Κοτζιάς και υπουργός Αμυνας εγώ. Οποιαδήποτε τέτοια απειλή θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Η πολιτική των Σημίτη και Πάγκαλου έχει παρέλθει χωρίς επιστροφή, για να τελειώνουμε».

Και στο ίδιο πλαίσιο, έχει πει ακόμη «οι αέρηδες δεν παίρνουν σημαίες, τις σημαίες τις υπερασπιζόμαστε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας. Για εμάς λογικές Πάγκαλου και Σημίτη δεν υπάρχουν, τελείωσαν, πέθαναν».

Γνήσιος Καμμένος, all time classic. Μπλα… μπλα… μπλα… στα σίγουρα, αλλά στρίβειν κανονικά στα δύσκολα…

Μόνο να βρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους, μπορεί. Αυτό το κάνει πράγματι εξαιρετικά. Ασος…

Οι φόβοι και ο Πόντιος Πιλάτος

Στο μεταξύ, κατά τις πρώτες συνομιλίες που είχαν τα κυβερνητικά στελέχη με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσουν επί των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, αυτό που προέκυψε στους υπό ενημέρωση, ήταν το αδύνατον να ελεγχθεί άγχος των κυβερνητικών, ότι «κάτι θα συμβεί».

Εγκύρως πληροφορήθηκα το καθόλου αισιόδοξο μήνυμα, και το μεταφέρω με όση προσοχή απαιτείται, διότι εδώ πλέον τα πράγματα σοβαρεύουν τρομερά, και δεν επιδέχονται ούτε πλάκες ούτε αστεία.

Τι φοβάται η κυβέρνηση; Οτι είτε σκοπίμως είτε από τυχαίο γεγονός θα υπάρξει ενός είδους «ατύχημα» στο Αιγαίο, το οποίο θα εκτινάξει στα ύψη την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο φόβος είναι ότι αυτό θα συμβεί κοντά στο καλοκαίρι, άρα είναι ορατές και καταστροφικές οι συνέπειες στον τουρισμό. Ως εκ τούτου οι δικοί μας έχουν πιάσει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση του ξένου παράγοντα προς την πλευρά της Τουρκίας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η (μεγάλη) ελπίδα μας είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον που πάει σήμερα Αγκυρα «κάτι θα κάνει» για να συγκρατήσει τους Τούρκους.

Αλλά επί του παρόντος, ο πέραν του Ατλαντικού παράγων φαίνεται να τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου, και αυτό μας ανησυχεί διπλά –«ρεζουμέ» από χθεσινή επικοινωνία ανώτατου κυβερνητικού στελέχους με αρμόδιο στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ό,τι προαναφέρθηκε.

(Διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, εννοείται).

Κατά τα λοιπά, το «ευχαριστώ» του Σημίτη στους Αμερικάνους που απέτρεψαν τον πόλεμο το 1996 τους μάρανε και το κοπανάνε κάθε τόσο. Τώρα που παρακαλάνε οι ίδιοι τους Αμερικάνους να παρέμβουν και εκείνοι δεν κάνουν επί του παρόντος τίποτε, γιατί έχουν τα δικά τους προβλήματα με τους Τούρκους, θα μας πει κανείς τίποτε επικολυρικά; Ετσι να ευθυμήσουμε κάπως…

Επίσης έχω ένα μικρό ερώτημα: ο υπουργός Καμμένος ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για την σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ, επεδίωξε συνάντηση με τον υπουργό των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις; Και αν ναι, πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση; Και πότε;

Δικαιολογημένο «όχι»

Στο ίδιο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Ενημέρωση αντιπολίτευσης», δεν μπορώ παρά να αξιολογήσω θετικά την άρνηση του προέδρου Κυριάκου (Μητσοτάκη) να ενημερωθεί από τον υπουργό Καμμένο επί των γεγονότων στα Ιμια. Οταν ο άλλος «Κούλη» τον ανεβάζει, «Κούλη» τον κατεβάζει, του βρίζει τη γυναίκα, του λέει τα μύρια όσα επί προσωπικού, θα δεχθεί να του μιλήσει σαν να μην τρέχει τίποτε;

Εντάξει, θεσμικός ο ρόλος του, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά όλα έχουν ένα όριο.

Υπάρχει και βίντεο

Το άλλο που έχω να αναφέρω, επειδή έχουμε πήξει από την κυβερνητική «παπάντζα», είναι ότι γνωρίζω άριστα από στρατιωτικές πηγές ότι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ήταν η ετοιμότητα του πλοιάρχου του ελληνικού πλοίου που έσωσε πλοίο και ζωές. Αλλιώς το «Γαύδος» θα βυθιζόταν, διότι η τουρκική κορβέτα έπλεε κατά πάνω του, με στόχο να το κόψει στη μέση!

Δηλαδή το «θερμό επεισόδιο» που φοβάται η κυβέρνηση, από τύχη και τη δεξιότητα ενός πλοιάρχου δεν συνέβη τη νύχτα της Δευτέρας.

Θα προσθέσω ακόμη ότι υπάρχει και σχετικό βίντεο το οποίο έχει καταγράψει όλο το περιστατικό και το οποίο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Και πως κάποια στιγμή θα βγει, αυτό έχω να πω…

Τους χάλασε τη σούπα

Δεν τον βλέπω καλά τον Στουρνάρα. Πάλι τους χάλασε μια σούπα (διά χειρός –και αυτή –του διακεκριμένου, αλλά και τόσο σημαντικού, δημοσιογράφου Βαξεβάνη): όπως ανακοίνωσε η λειτουργούσα στη Βουλή υπό την προεδρία της κυρίας Τασίας (Χριστοδουλοπούλου) Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, τα περί ύποπτου, λειψού, και σκοπίμως λανθασμένου πόθεν έσχες όπως ισχυριζόταν δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» της 19ης Νοεμβρίου 2017 αποδείχθηκαν επιεικώς… τζίφος!

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση, η Επιτροπή «μετά από έρευνα των σχετικών Δηλώσεων του υποχρέου, αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη». Ετσι, έθεσε την υπόθεση στο Αρχείο.

Κατόπιν τούτου θα προσθέσω εγώ, μια και ούτε από Novartis φαίνεται να προκύπτει κάτι (ιδέ άλλες σελίδες παρακάτω) να ετοιμάζεται ο Στουρνάρας για την επόμενη συνέχεια του έργου Τσίπρα «δεν μπορώ να ησυχάσω όταν ο Στουρνάρας είναι ακόμη διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος»!..