O Oλυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει τα ζόρια του και τα προβλήματά του. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής. Και καλά κάνουν. Και η διεκδίκηση, μέχρι τέλους, των δύο τίτλων έχει τη γοητεία της. Ειδικότερα όταν τους έχεις στερηθεί για τόσο πολλά χρόνια. Μια νέα κατάσταση τείνει να δημιουργηθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Που συμπίπτει με τη συνιδιοκτησία της ΕΠΟ, κατά 50%, των δύο πρωτοπόρων. Που θέλει τον Ολυμπιακό τρίτο με τον Παναθηναϊκό, έτσι ή αλλιώς, εκτός πρωταθλητισμού. Στα πλαίσια της επικοινωνιακής μάχης, που είναι κι αυτή μέσα στο παιχνίδι, δόθηκε (εκ των υστέρων) στη δημοσιότητα η ομιλία του Δ. Μελισσανίδη στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πριν από τη ρεβάνς για το Κύπελλο. Οτι «είκοσι χρόνια σας κλέβουν τον ιδρώτα». Και η υπερβολή είναι μέσα στο παιχνίδι. Και η απαξίωση του αντιπάλου. Πέρα όμως από τα λόγια και τις εντυπώσεις, υπάρχει η ουσία. Η πραγματικότητα. Τα τελευταία επτά χρόνια, δηλαδή, είχε κάποιος άλλος την ομάδα να ανταγωνιστεί και να κοντράρει τον Ολυμπιακό και του κλέψανε τον ιδρώτα;
«Σας κλέβουν

τον ιδρώτα»

Μπορούμε να πάμε και πιο πίσω. Η κουβέντα για τη Διαιτησία, άλλωστε, πάντα είναι γοητευτική. Αρχίζει σήμερα, πάει στο πέρυσι και στο πρόπερσι. Πάει ακόμα πίσω πριν από δέκα και είκοσι χρόνια, ο καθένας θυμάται τα δικά του και δεν τελειώνει ποτέ. Να δεχθούμε λοιπόν και για την οικονομία της συζήτησης ότι ο Ολυμπιακός αυτά τα είκοσι χρόνια είχε εύνοια. Μικρή, μεγάλη, μπορεί να την αξιολογήσει ο καθείς κατά το δοκούν. Σε ό,τι έχει να κάνει ειδικά με την ΑΕΚ, το «είκοσι χρόνια σας κλέβουν τον ιδρώτα» κρίνεται και αξιολογείται. Κι όταν μάλιστα απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές που κάποιοι απ’ αυτούς πριν από είκοσι χρόνια ακόμα μπουσούλαγαν. Ο Γαλανόπουλος (φωτογραφία), γεννηθείς στις 28/11/1997, πριν από είκοσι χρόνια ήταν πάνω-κάτω 40 ημερών… Πέρυσι η ΑΕΚ ήρθε 4η στην κανονική περίοδο, με 14 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό, πίσω από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Πρόπερσι η διαφορά ήταν στους 31 βαθμούς. Αν επρόκειτο περί κλοπής, πάσο.

Καλά έκανε ο Ολυμπιακός

Η ΑΕΚ, πράγματι, έχασε ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά το 2008. Με την ένσταση που κατάθεσε ο Ολυμπιακός για το παιχνίδι με την Καλαμαριά. Κερδίζοντας την υπόθεση και στο CAS. Με τον τότε πρόεδρο Ντέμη Νικολαΐδη (φωτογραφία) να έχει εντελώς διαφορετική γνώμη, «καλά έκανε ο Ολυμπιακός κι έκανε ένσταση για τον Βάλνερ». Η ΑΕΚ όλα αυτά τα 20 χρόνια, αλλά κι ακόμα πιο πίσω, είχε κατά κύριο λόγο τα δικά της βάσανα. Ολοι, ανεξαιρέτως, όσοι πέρασαν, ανατρέχοντας από τη δεκαετία του ’90, έφυγαν αφήνοντας πίσω χρέη. Η κακοδιαχείριση, για να το πούμε σεμνά, ήταν τρόπος ζωής στην ΑΕΚ. Τη σεζόν που έπαιξε Τσάμπιονς Λιγκ, τη δεκαετία του ’90, ο ισολογισμός της ΠΑΕ βγήκε παθητικός. Τα λεφτά της Ενικ και της Νέτμεντ γίνανε φύλλο και φτερό. Ο Μάκης Ψωμιάδης καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Και δεν ήταν ο μόνος που είχε κλέψει τον ιδρώτα της ΑΕΚ. Στα 140 εκατομμύρια ήταν το κέρδος από το άρθρο 44, το 2004. Λεφτά που ισοδυναμούν με έξι Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι ψευδοπροφήτες

Παρά ταύτα, σε εννιά χρόνια, η ΑΕΚ χρεοκόπησε για δεύτερη φορά. Με τον Εβαλντ Λίνεν (φωτογραφία) να καταγγέλλει ότι ποδοσφαιριστές της είχαν σκόπιμα μειωμένη απόδοση. Κι επειδή ο αγωνιστικός υποβιβασμός δεν ήταν σίγουρος, επιστρατεύθηκε η Ορίτζιναλ για να διακοπεί το ματς με τον Πανθρακικό. Οι ίδιοι οι αεκτζήδες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο ζημίωσε την ομάδα τους ο εξωτερικός εχθρός και πόσο ζημιώθηκε εκ των έσω. Δεν ήταν όμως μόνο η ΑΕΚ αυτά τα είκοσι χρόνια. Ηταν κι ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Που εντυπωσίαζε με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του. Που η μισή ομάδα του Euro 2004 ήταν Παναθηναϊκός. Που έχανε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία στη Ριζούπολη. Το αν πίστεψαν τους «ψευδοπροφήτες» και βγήκαν στους δρόμους για να ελευθερωθούν είναι εσωτερικό τους θέμα. Για τη χρεοκοπία της Πολυμετοχικότητας, που είναι η γενεσιουργός αιτία της σημερινής κατάστασης, δεν φταίει κάποιος τρίτος.

Στεγνό καθάρισμα

Σ’ αυτά τα είκοσι χρόνια, ο ΠΑΟΚ μία φορά είχε φτάσει να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Το 2010 με τον Σάντος. Οταν τον καθάρισε στεγνά ο Σπάθας, στο 0-2 στο Χαριλάου. Με δύο κόκκινες και την πρώτη κίτρινη στον Γκαρσία στα 90 δευτερόλεπτα. Αυτός που είχε κάνει τότε το νταμπλ κι ενδεχομένως είχε φάει τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ δεν ήταν ο Ολυμπιακός.