Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού αποστέλλει η Ιταλία στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες το γεωτρύπανο «Saipem 12000», ανεβάζοντας την ένταση εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα ύψη. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο την Τουρκία, αποστέλλουμε φρεγάτα» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Εni – Τotal Κλάουντιο Ντεσκάλζι. Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία. Ετσι, σε μια θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τα πολεμικά πλοία που συγκεντρώνονται θα είναι τόσo πολλά (τουρκικά, ιταλικό και παρακολουθούν τις εξελίξεις ισραηλινά και γαλλικά πολεμικά, ενώ πάντοτε στην περιοχή βρίσκεται και αμερικανικό αεροπλανοφόρο) που απαιτείται ψυχραιμία, όπως ακριβώς ζήτησε και η κυπριακή κυβέρνηση.
Το αέριο. Ο λόγος που αυτή τη φορά η Τουρκία προκαλεί τόσο ανοιχτά με πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά παράβαση κάθε διεθνούς κανόνα και δικαίου, στο Οικόπεδο 6, είναι ότι ανακαλύφθηκε εξαιρετικής ποιότητας και άφθονο φυσικό αέριο.
Η εκτίμηση: έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή ακόμη και περισσότερα είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον στόχο «Καλυψώ», στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Και αυτές δεν είναι κυπριακές εκτιμήσεις, αλλά του εκτελεστικού προέδρου της Εni.
Σχεδόν πανηγύρισε ο Ντεσκάλζι λέγοντας πως είναι μια καλή ανακάλυψη που έχει προοπτική να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις. Και το σημαντικότερο, απέκλεισε το ενδεχόμενο η ποσότητα να είναι μικρότερη. Χαρακτήρισε, τέλος, τις γεωτρήσεις στον στόχο «Καλυψώ» ως μια καλή ανακάλυψη, η οποία αξίζει περαιτέρω γεωτρήσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα θρασύτατη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Αυτό που κανείς δεν περίμενε ήταν ότι η Αγκυρα θα προχωρούσε σε παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της Εni. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση – πρόκληση των Τούρκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί νέα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή που σταμάτησε το «Saipem 12000» την προσέγγιση στον στόχο «Σουπιά», η Λευκωσία κινητοποιήθηκε σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους – μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θέλει συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται, κλιμακώνοντας την ένταση, να αποστείλει και το δικό της γεωτρύπανο ή το «Μπαρμπαρός». Επιπλέον στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα δεν περνά απαρατήρητη η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και το Αιγαίο, και Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.
Δεν αφήνουν ούτε βάρκες. Το γεωτρύπανο «Saipem 12000» συνεχίζει για τέταρτη μέρα να βρίσκεται στο σημείο όπου σταμάτησε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την προειδοποίηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να μην προχωρήσει προς τον στόχο «Καλυψώ» και να απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω ασκήσεων. Το «Saipem 12000» διατηρεί συνεχώς την πλώρη του προς την κατεύθυνση του στόχου «Σουπιά», στέλνοντας προφανώς και τα σχετικά μηνύματα. Προφανώς τα δικά του μηνύματα αποπειράται να στείλει και το τουρκικό πολεμικό που βρίσκεται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου μπροστά από το γεωτρύπανο, σε θέση κάθετη της πλώρης του «Saipem 12000», ώστε να επιδεικνύει ότι εμποδίζει την πορεία του. Ούτε βάρκα δεν αφήνει από την Παρασκευή το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας να περάσει από την περιοχή όπου δήθεν διεξάγει ασκήσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων σε πλοία που διέρχονται από την περιοχή με προορισμό κυρίως τουρκικά λιμάνια αλλά και συριακά, όπως αυτό της Ταρτούς και της Λατάκιας. Μεταξύ άλλων διέταξαν να αλλάξει πορεία ακόμα και το υπό τουρκική σημαία φορτηγό πλοίο «Naci Selimoglou 1», προερχόμενο από τη Χάιφα με προορισμό το Ισκεντερούν.