Με σαφή στόχο να οριοθετήσει το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης ως το παλαιό πολιτικό σύστημα που έφθασε τη χώρα στη χρεοκοπία, θα κινηθεί με μεγάλη ένταση από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής του το σκάνδαλο Novartis. Με τη μέθοδο της «αγκιτάτσιας», που ουσιαστικά παραπέμπει στην κοινωνική ζύμωση, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα πορευθεί με σαφή στόχο κυρίως στην κινητοποίηση της μάζας με τη μέθοδο της υποβολής. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η εν εξελίξει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο κυβερνητική προσπάθεια κλίματος απαξίωσης βασικών πυλώνων της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής (κυρίως στελεχών του ΠΑΣΟΚ).
Μάλιστα, ο «βομβαρδισμός» είναι συνεχής τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έναντι του παλαιού διεφθαρμένου συστήματος, ενώ στο κάδρο τίθεται και η κατά την κυβερνητική ορολογία «καλομαθημένη οικονομική ελίτ».
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία, εκτός από την κοινοβουλευτική διαδικασία, στη συνεχιζόμενη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε σχέση με το τμήμα που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Το σκάνδαλο έχει πολλές πτυχές και υπάρχει ακόμα δρόμος» είναι μια χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, στην περίπτωση που κατά τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής επικρατήσει η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στη Δικαιοσύνη. «Την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν την έχει η Βουλή, την έχει η τακτική Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία επί της ουσίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καλούμενος να απαντήσει τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση.
Ο ΚΑΜΒΑΣ. Η Novartis είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο χτίζεται η κυβερνητική επιχείρηση που ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ στις συσκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναλύθηκε και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίαρχη είναι η αναφορά ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διεξάγεται ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών μεταξύ των διαφόρων βαρονιών. Μάλιστα, η επισήμανση που γίνεται εν όψει και της συζήτησης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα επί της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται όμηρος των βαρονιών, μη δυνάμενος να ελέγξει την κατάσταση που στο παρασκήνιο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
Παράλληλα, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, και μόνο η περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά που ομολόγησε πως του ζητήθηκε στο παρελθόν να συνεισφέρει στις έρευνες στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο της Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» καταρρίπτει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάθε παραθεωρία για δήθεν σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες. «Βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων οι οποίες δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν. Το ότι υπήρχε κάτι σάπιο στο βασίλειο της Υγείας εμάς, πάντως, δεν μας εκπλήσσει» τόνισε ο Νίκος Παππάς, που συνέστησε ψυχραιμία στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.
Σε τμήμα της ΚΟ υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο το συγκεκριμένο σκάνδαλο δύναται να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής. Χωρίς διάθεση να ακυρωθεί το σκάνδαλο, για το οποίο αρκετοί λένε ότι πρέπει να διερευνηθεί, να υπάρξουν απαντήσεις, να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν οι ένοχοι, από την άλλη όμως διατυπώνονται απόψεις για ενδεχόμενη ενίσχυση των αντιπολιτικών τάσεων.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Η ομάδα των 53 έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της, χωρίς όμως να αντιτίθεται στην κεντρική γραμμή, που είναι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ σημασία έχει η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, δεν έχει κατηγορούμενους και πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
Κωνσταντίνος Φρουζής
«Aρνούμαιτην κατηγορία»
«Δηλώνω ότι αρνούμαι την κατηγορία και ότι ουδέποτε διανοήθηκα να φύγω στο εξωτερικό». Με τον τρόπο αυτό ο Κωνσταντίνος Φρουζής (φωτογραφία) έδωσε το πρώτο στίγμα της υπερασπιστικής τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis πήγε χθες στα Δικαστήρια της Ευελπίδων όπου εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που με βούλευμά του θα αποφανθεί για την επικύρωση ή μη του όρου της απαγόρευσης εξόδου που του έχει επιβληθεί μετά την άσκηση της δίωξης.
Στην Εισαγγελία η γραμματέας
Ο Φρουζής δεν αντέλεξε στην επιβολή του περιοριστικού όρου υποστηρίζοντας ότι «η διαφυγή μου στο εξωτερικό όχι μόνον θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τεκμήριο ενοχής αλλά συγχρόνως θα μου στερούσε τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να συνδράμω τη Δικαιοσύνη στο έργο της για ανεύρεση της αλήθειας».