Η ιστορία που θα σας διηγηθώ, μιας και ζούμε σε ρυθμούς Novartis, έχει ενδιαφέρον. Υπάρχει μια Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η οποία καταργήθηκε με πρόσφατο νόμο (με το άρθρο 259 του ν. 4512). Μάλιστα, όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν καταλάβει ότι η αυλαία για τη συγκεκριμένη επιτροπή είχε πέσει στις 17 Ιανουαρίου 2018, όταν –όπως είχε ειπωθεί τότε –συνεδρίαζε για τελευταία φορά. Τα μέλη της ωστόσο, όπως έμαθα, έλαβαν, πριν από μερικές ημέρες, μέσω email ειδοποίηση για μια νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη. Για να εξετάσουν τις εκκρεμείς αιτήσεις του 2017. ΟΚ, θα πείτε. Και; Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωνε χθες στον Real FM πως «η Επιτροπή Τιμών δεν ενοχοποιείται, αλλά σαφέστατα έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των υπουργών» και υπεραμυνόταν του νέου νόμου, στον οποίο, παρεμπιπτόντως, υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων μέχρι να αρχίσει αυτός να εφαρμόζεται Ομολογώ πως δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως τον συριζαϊκό τρόπο σκέψης, αλλά ποιος είμαι εγώ;

Οι καραμανλικοί και τα σενάρια
Παρακολουθώντας την καραμανλιάδα των ημερών κατέληξα στο συμπέρασμα πως τελικά ο Κώστας Καραμανλής έχει κατορθώσει να καίει τα σενάρια χωρίς καν να μιλά ο ίδιος δημόσια. Αναφέρομαι στα σενάρια περί σχέσεών του με την κυβέρνηση Τσίπρα, και το λέω μετά και τη χθεσινή ατάκα του εξαδέλφου και τομεάρχη υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ότι αυτά τα περί σχέσεων είναι «καφενειακού επιπέδου συζήτηση». Ειρήσθω εν παρόδω, βλέπω πως ο βουλευτής Σερρών εξελίσσεται σε άνθρωπο των δύσκολων αποστολών διότι – θυμίζω – ήταν εκείνος που κλήθηκε να ακυρώσει και τη φιλοκαραμανλική ρητορική Καμμένου με τη γνωστή φράση «και με τον Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται». Μιας και μνημονεύω τους καραμανλικούς, θα θυμάστε ότι σας έχω πληροφορήσει εδώ και καιρό ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θέλει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω της Β’ Αθηνών. Νομίζω, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έχει ήδη κλειδώσει. Εξού κι έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Οσο για τις εσωκομματικές συμμαχίες που έχει συνάψει; Θα έλεγα πως είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Ενα γραφείο για… Πρωτοβουλίες
Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, με «απόφαση του κ. υπουργού» Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά συστάθηκε «Γραφείο Συντονιστή Πρωτοβουλιών κ. Υπουργού». Τι θα συντονίζει το εν λόγω γραφείο; Τις ακόλουθες πρωτοβουλίες του κυρίου υπουργού: τη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», το «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», τη Διάσκεψη Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, τις τριμερείς συνεργασίες σε Ανατολική Μεσόγειο, τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας. Δεν το συζητώ, προφανώς και χρειαζόταν ένα τέτοιο γραφείο, γιατί όπως έχει πει κι ο Μαξ Βέμπερ «το πλήρως ανεπτυγμένο γραφειοκρατικό σύστημα μπορεί να συγκριθεί με άλλους οργανισμούς όπως ακριβώς συγκρίνεται η μηχανή με τους μη μηχανικούς τρόπους παραγωγής». Οφείλω, όμως, να παρατηρήσω πως ούτε ο ΓΑΠ δεν είχε επιδείξει τέτοια προνοητικότητα. Και να υποσημειώσω ότι περιμένω κι ένα ανάλογο γραφείο για τις πρωτοβουλίες Κατρούγκαλου.

Σύναξη λοβερδικών

Προχθές το βράδυ ο Ανδρέας Λοβέρδος οργάνωσε μια σύναξη με περίπου 150 πράσινα στελέχη της Β’ Αθηνών σε κεντρικό ξενοδοχείο πέριξ του Συντάγματος. Ο σκοπός της ήταν να τους εξηγήσει τι συμβαίνει με την υπόθεση Novartis και πώς τού την έχουν στήσει. Ο Λοβέρδος, όπως καταλαβαίνετε, μπαίνει δυναμικά στο θέμα. Παραπάνω από ό,τι συνηθίζει, γιατί μαθαίνω πως ενοχλήθηκε με όσα κυκλοφόρησαν ότι είχε εξαφανιστεί ενώ βρισκόταν σε προγραμματισμένο κοινοβουλευτικό ταξίδι.

Οσα προσπαθεί να ξεχάσει ο Σταύρος

Χθες παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, διευθυντή του Π2, του ποταμικού θινκ τανκ. Πράκτοράς μου, ανάμεσα στο κοινό, μου μετέφερε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο από το πάνελ. Οταν αναφέρθηκαν στις δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω το 2007, τότε που έβρισκαν πως στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει ο Βενιζέλος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη: «Το θυμάσαι;». Κι εκείνος του απάντησε:«Οχι, προσπαθώ να ξεχάσω όλα αυτά που συνδέονται με το παλιό ΠΑΣΟΚ». Μιας και ανέφερα τον Σταύρο, να σας πω ότι έφτασε στα αφτιά μου πως στη συνεδρίαση του Πολιτικού Σσυμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής αύριο σκοπεύει να βάλει πάλι στο τραπέζι το θέμα της αντιπροσωπευτικότητας του συνεδρίου. Με λίγα λόγια, θα ζητήσει ο καθένας να διαλέγει αν οι σύνεδροί του θα οριστούν ή θα εκλεγούν.

Σεμινάρια γκάτζετ στους βουλευτές

Εγκυρη κοινοβουλευτική πηγή μου με ενημέρωσε πως στη Βουλή κάνουν εντατικά σεμινάρια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αντιμετωπίζουν, ωστόσο, προβλήματα. Οχι γιατί αρκετοί είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι, αλλά επειδή προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες οι οθόνες των υπολογιστών γυαλίζουν λόγω του φωτός που μπαίνει από τη γυάλινη οροφή της Ολομέλειας, κι έτσι δεν βλέπουν τι ψηφίζουν. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει διαχωριστικό ανάμεσα στα έδρανα, στις μυστικές ψηφοφορίες βλέπει ο διπλανός τους τι ψήφισαν. Για να καταλάβετε τον εκνευρισμό που τους έχει προκαλέσει η τεχνολογική επιμόρφωση, η Λιάνα Καννέλη παραπονιόταν αγανακτισμένη στον άνθρωπό μου, πως «οι μισοί βουλευτές δεν έχουν καν κινητό αφής κι έχουν αυτό με το πορτάκι και τα κουμπιά. Πώς να ψηφίσουν ηλεκτρονικά;». Κάτι μου λέει πως θα αξίζει να παρακολουθούμε φανατικά κανάλι της Βουλής στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.