Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν βαυκαλίζεται με την ιδέα ότι μια μέρα θα ανταγωνίζεται με τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όταν ουδέν πράττει επ’ αυτού;
Η σκληρή πραγματικότητα, όσο κι αν πληγώνει, είναι καλύτερη από την ψευδή ελπίδα. Το τζόκερ που όλοι περίμεναν ότι θα έσωζε το βορβορώδες ελληνικό ποδόσφαιρο πλαστογραφήθηκε. Μοιράστηκαν ψεύτικες υποσχέσεις ευφραίνοντας το φανατικό ακροατήριο που πίστεψε στην κάθαρση. Για να καταλήξουμε στον σαρκασμό της πραγματικότητας με την προβολή μιας ψεύτικης εικόνας.
Οι διαβρωτικές συνθήκες του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδεικνύουν τα επτά αμαρτήματά του που κρατούν αλυσοδεμένη την εξέλιξή του.
1. Διαιτησία: Οι ανιχνευτήρες σήμαναν συναγερμό ακόμα και στη Νιόν και τη Ζυρίχη, έδρες των UEFA και FIFA. Η περίφημη κάθαρση έκανε βουτιά στον βόρβορο συναντώντας τους εμπνευστές της. Ο σπουδαίος πορτρετίστας Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ έλεγε: «Μη σκάβεις κάτω από την επιφάνεια για πράγματα που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτια σου». Τόσα καλά.
2. Τηλεοπτικά δικαιώματα: το πρόωρο τέλος από τη Nova της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων γυρίζει το ποδόσφαιρο δεκαετίες πίσω. Το big 4 μάλλον θα βγει κερδισμένο από την εξέλιξη αυτή, όμως το προϊόν Σούπερ Λίγκα θα βγει βαριά τραυματισμένο, υποβαθμισμένο και κατακερματισμένο.
3. Η βία: ο σταυροφόρος Σταύρος Κοντονής απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο τελικός του Βόλου αποτελεί μνημείο της αποτυχημένης πολιτικής του.
4. Καχυποψία: ένα συμπίλημα γεγονότων, εικασιών, φημολογίας, δηλητηριάζουν την αξιοπιστία και καταστρέφουν την ισονομία. Dura lex, sed lex, αλλά για όλους.
5. Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις: Το μόνο γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το ΟΑΚΑ χρειάζεται αναβάθμιση, ενώ όλα τα υπόλοιπα, με εξαίρεση αυτό της Λάρισας, αποτελούν δείγματα για το μουσείο.
6. Οικονομική στενότητα: η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης παρέσυρε και το ποδόσφαιρο. Μειωμένα έσοδα από χορηγούς, εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, προκάλεσαν την αγωνιστική συρρίκνωση των ομάδων.
7. Εσωστρέφεια: «Γιατί δεν δείχνει το ελληνικό πρωτάθλημα το Eurosport;» είχε αναρωτηθεί ο Κριστιάν Καρεμπέ τους πρώτους μήνες που αγωνιζόταν με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των δεκάδων πηγών από τις οποίες μπορούν να αντληθούν πολύτιμα έσοδα εκτός Ελλάδας, όπως τα ιντερνετικά δικαιώματα από τη μετάδοση αγώνων, η Σούπερ Λίγκα λειτουργεί ως ποδοσφαιροδίφης.