Ισως να είναι το μικρότερο Υπουργικό Συμβούλιο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό της Κύπρου. Σταθερά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 έως σήμερα τα υπουργεία δεν ήταν ποτέ περισσότερα από 11. Ορισμένα από αυτά τα μοιράζονταν με τους Τουρκοκύπριους πριν από την ανταρσία τους το 1963. Εάν οι οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούσαν νέα υπουργεία, η κυπριακή κυβέρνηση με μεγάλη φειδώ δημιουργούσε υφυπουργεία.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 11 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, ανακοινώθηκε στη Λευκωσία μετά τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές της 4ης Φεβρουαρίου. Η σημαντικότερη αλλαγή που υπήρξε είναι η απουσία του Γιαννάκη Κασουλίδη από το υπουργικό σχήμα και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο είχε θητεύσει για πολλά χρόνια, ακόμη και επί εποχής Γλαύκου Κληρίδη.
Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος γνωρίζει όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και υπήρξε επί σειράν ετών η «σκιά» του κύπριου προέδρου. Στη θέση του παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στον οποίο πιστώνονται η επιτυχής έξοδος από το Μνημόνιο και η αύξηση των δεικτών ανάπτυξης, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Εκτός υπουργικού σχήματος μένει ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, που είχε αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει δύο γυναίκες υπουργούς και μία γυναίκα υφυπουργό, στο νεοσύστατο υφυπουργείο Ναυτιλίας. Σημειώνεται ότι λόγω του προεδρικού συστήματος που επικρατεί στην Κύπρο όλοι οι υπουργοί είναι εξωκοινοβουλευτικοί (διορίζονται και παύονται από τον πρόεδρο της Κύπρου) και θα δώσουν τη «νενομισμένη διαβεβαίωση» ενώπιον του προέδρου (και όχι θρησκευτικό όρκο προς τον Αρχιεπίσκοπο) την 1η Μαρτίου.