Στις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης και ενόψει της κατάρτισης του μεταμνημονιακού πλαισίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στην κουβέντα το θέμα της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, μια κίνηση με έντονο προεκλογικό άρωμα αλλά και αβέβαιη τύχη, αφού τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι δανειστές.
Η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου και κυβερνητικά στελέχη κρατούν ζεστό το θέμα και υπόσχονται αυξήσεις σε όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές όταν οι δανειστές δηλώνουν ξεκάθαρα ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους κατά την περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν εξάλλου καταστήσει σαφές ότι βασική συνιστώσα του μεταμνημονιακού πλαισίου είναι η μη ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει.
Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, ο νόμος του 2013 προβλέπει πως ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Στο θέμα υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμη και ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Εμποροι και μικρομεσαίοι ζητούν μαζί με τη ΓΣΕΕ τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκλειστικά έπειτα από διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν, ενώ ο ΣΕΒ επιμένει πως δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που θεσμοθετήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο. Ο ΣΕΒ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τον τρόπο καθορισμού του ύψους των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα και ζητά παράλληλα να μη σχετίζονται οι όποιες μεταβολές με τις μεταβολές των συμβατικών μισθών και να μη δεσμεύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων και κλάδων.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Ξεπάγωμα με νόημα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο, είναι οι πρώτοι που βλέπουν κάποιες έστω και μικρές αυξήσεις στις αποδοχές τους μετά το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάσεων από 1/1/2018. Η μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται πλέον κάθε τρία χρόνια για Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε δύο χρόνια για τους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Με την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης επηρεάζονται:

n Οι υπάλληλοι που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης προϋπηρεσίας μετά την 1/1/2016.

n Οι υπηρετούντες την 1/1/2016 υπάλληλοι που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετά την 1/1/2016.

Ενστολοι

Τάζουν αυξήσεις μέσω… ΣτΕ

Στο προεκλογικό παιχνίδι με τους μισθούς η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει το χαρτί του Συμβουλίου της Επικρατείας που φέρνει αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων. Εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δικαιούνται να λάβουν ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.

Το παράδειγματης Πορτογαλίας

Η κυβέρνηση έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Για τον λόγο αυτό η Εφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε τη Λισαβόνα, όπου ενημερώθηκε από τον πορτογάλο υπουργό για τη διαδικασία και τα βήματα για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Εκεί, μετά την έξοδο της χώρας από την περιπέτεια των Μνημονίων το 2014, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 485 ευρώ στα 505 ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 530 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2017 βρίσκεται στα 557 ευρώ, για να φθάσει σταδιακά στα 600 ευρώ μέχρι το 2019. Δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 115 ευρώ.

Πάντως οι κυβερνητικές υποσχέσεις δίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται. Τα επίσημα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για το 2017 δείχνουν περαιτέρω μείωση μισθών και αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ενας στους τρεις εργαζομένους αμείβεται με μισθό κάτω των 600 ευρώ, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 αμείβονται με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.