Με πολλές γκρίζες ζώνες για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας και δεσμεύσεων, χωρίς βιασύνη των κρατών-μελών αναφορικά με την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα –και συνακόλουθα για τη διευθέτηση του χρέους –αλλά με ξεκάθαρη γραμμή ότι η καθαρή έξοδος όπως συνέβη στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία δεν πρόκειται να έχει εφαρμογή στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκπρόσωποι των δανειστών προετοιμάζονται για την κάθοδό τους στην Αθήνα, στις 26 Φεβρουαρίου.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, υπό το πρίσμα και των αναταράξεων στην αγορά ομολόγων με διαρκή άνοδο των αποδόσεων στους ελληνικούς τίτλους (4,486% χθες το δεκαετές από 3,673% μία εβδομάδα νωρίτερα), αναμένεται να βρεθεί μια παραλλαγή προληπτικής γραμμής πίστωσης, την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση αλλά εξακολουθεί να θεωρεί προτιμητέα λύση η Τράπεζα της Ελλάδος. Και τα κράτη-μέλη, άλλωστε, δεν θέλουν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη θέλουν να επιβάλουν δεσμεύσεις και αυξημένη εποπτεία.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ. Το θέμα της προληπτικής γραμμής επανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς –όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων –να υπάρξει τοποθέτηση από την πλευρά των τραπεζιτών. Κοινό μυστικό είναι ότι μεγάλη μερίδα τραπεζιτών θεωρεί ασφαλέστερη και προτιμητέα λύση την προληπτική γραμμή, η οποία εκτός του ότι είναι φθηνότερη από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων παρέχει κάλυψη και στα ελληνικά ομόλογα ώστε να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης πάντως έχει τοποθετηθεί κατά της λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Την ίδια ώρα, έγγραφα των δανειστών, τα οποία επικαλέστηκε χθες το euro2day.gr, αποκαλύπτουν μια καθοριστική αλλαγή της φρασεολογίας από την πλευρά των δανειστών, η οποία φάνηκε ήδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Ο κοινοτικός επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ από τις τοποθετήσεις του έγινε σαφές ότι θα υπάρχει αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία με ένα πλαίσιο δεσμεύσεων το οποίο παραμένει υπό συζήτηση.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ. Σύμφωνα με τα έγγραφα των δανειστών, «προτιμούμε να αναφερόμαστε σε επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την έκφραση “έξοδος”, η οποία μπορεί να δώσει την εντύπωση (και στις αγορές) ότι το πρόγραμμα διακόπτεται πριν από την ολοκλήρωσή του».
Σε άλλα σημεία των συγκεκριμένων εγγράφων αναφέρεται επίσης ότι:
1«Η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι τι πιθανώς θα αποδεχθούν τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι δεν επιθυμούν τέταρτο πρόγραμμα, όμως η “καθαρή έξοδος” όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν θα είναι επιλογή για την Ελλάδα».
2 «Πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ότι χρειάζεται να διασφαλίσουμε στις αγορές ότι θα δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να παραμείνει εντός στόχων και τα επόμενα χρόνια».
3 «Εάν δεν επιθυμούμε νέο πρόγραμμα αλλά στενότερη παρακολούθηση, που θα πείσει τόσο τις χώρες-μέλη όσο και τις αγορές, θα ήταν λογικό να κρατήσουμε την Ελλάδα υπό επιτήρηση, χρησιμοποιώντας τα “εργαλεία”που προβλέπει η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (two – pack)».
ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Η έναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές αναμένεται να γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα, ενώ οι αποφάσεις σε όλα τα μέτωπα (επιτήρηση, χρέος, εποπτεία, χρηματοδότηση) επιχειρείται να σφραγιστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Νωρίτερα, έως το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για την ικανοποίηση των τελευταίων προαπαιτουμένων, τα οποία θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η διάχυσή τους σε πανελλαδικό επίπεδο παραμένουν ακόμα ζητούμενο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ να μην κλείσει την Καθαρή Δευτέρα. Το θέμα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, ευρύτερα, συζητήθηκε χθες και στο γεύμα του διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες, με τον Γιάννη Στουρνάρα να ζητά, κατά πληροφορίες, από τις τράπεζες «να τρέξουν». Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι, παρά την πρόθεση ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αρρυθμίες στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των ετήσιων στόχων από τους 10.000 σε περίπου 5.000-6.000 πλειστηριασμούς ακινήτων.