Το 2015 οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ από τα 580,08 και τα 510 ευρώ για τους νέους που είχε κοπεί μέσα σε ένα βράδυ του 2012. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις ισχυρότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε σημαία. Τρία χρόνια μετά, όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά περάσαμε από τη γενιά των 700 ευρώ στην γενιά των 500 και των 360 ευρώ.
Σήμερα, σε μια χρονιά που θεωρείται προεκλογική, η κυβέρνηση στήνει ξανά παιχνίδι με τους μισθούς. Η στρατηγική της στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο: τους χαμηλόμισθους, τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους ενστόλους. Οικοδομεί νέο αφήγημα με υποσχέσεις στους μισθούς τους με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογικά οφέλη που θεωρεί ότι μπορεί να αποκομίσει παρά το γεγονός ότι τίποτε από όλα αυτά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και του μεταμνημονιακού αυστηρού καθεστώτος εποπτείας που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα.
Στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση υπόσχεται την αύξηση των κατώτατων αμοιβών και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο.
Στους δημοσίους υπαλλήλους κλείνει το μάτι με το ξεπάγωμα των ωριμάσεων που αυξάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ στο προεκλογικό παιχνίδι σχεδιάζει να ρίξει το χαρτί της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που φέρνει αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές και αναδρομικά 65 μηνών στους ενστόλους και τους αποστράτους.
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έχει προαναγγείλλει ήδη «σταδιακές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό» μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, την ώρα που ένας στους τρεις ασφαλισμένους απασχολείται με ευέλικτη μορφή εργασίας με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 360 ευρώ ενώ στην αγορά εργασίας κυριαρχούν οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται πλέον με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Επομένως, η τύχη του κατώτατου μισθού δεν αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα γνωρίζοντας ότι τόσο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσο και η κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι δανειστές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σημαντικών παρεμβάσεων. Για να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα των 751 ευρώ, δηλαδή να αυξηθεί κατά 28% ή κατά 171 ευρώ, θα περάσουν πολλά χρόνια.