Σε αναδίπλωση προχώρησε χτες ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, ο ΕΟΠΥΥ, μετά τον σάλο που προκάλεσε οδηγία η οποία εκδόθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη και έβαζε εμπόδια σε καρκινοπαθείς που πρέπει να υποβληθούν σε ειδικές ακτινοθεραπείες. Μάλιστα, στην εν λόγω απόφαση –που σημειωτέον ακυρώθηκε χτες –η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού άφηνε αιχμές για προκλητή ζήτηση και συνεπώς υπόνοιες για οικονομική ζημία του Ταμείου.
«Ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Με την πρόφαση αυτή στην ίδια απόφαση γινόταν σαφές ότι ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει πλέον αυτή τη διαδικασία, ζητώντας να υπάρχει πρώτα η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Αρνητική εντύπωση, εντούτοις, προκαλεί το γεγονός ότι ο εμπνευστής της απόφασης δεν έλαβε υπόψιν του μία σημαντική παράμετρο ως όφειλε. Το ΚΕΣΥ συνεδριάζει ανά ενάμιση – δυο μήνες, συνεπώς οι καρκινοπαθείς που θα έπρεπε να υποβληθούν στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη θα μετατρέπονταν εφεξής σε ομήρους αναμένοντας τη γνωμοδότηση. Ακόμη πιο σημαντική παράμετρος όμως –που πάραυτα δεν συνυπολογίστηκε –είναι ότι στην πλειονότητά τους οι γνωματεύσεις που έχουν στα χέρια τους οι καρκινοπαθείς για να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία φέρουν την ένδειξη «Επείγον». Και αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις αφορά σε μεταστάσεις στον εγκέφαλο και άλλες σοβαρές μορφές καρκίνου.
ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε πάντως, ο ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε χτες στην έκδοση νέας διευκρινιστικής ανακοίνωσης, στην οποία αποσαφηνίζεται ότι θα αναγνωρίζεται χωρίς καθυστέρηση η δαπάνη για τη θεραπεία των καρκινοπαθών – ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με τη μέθοδο της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής.
Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής: «Σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις όπου πραγματοποιείται ιδιωτικά η ιατρική πράξη προγενέστερα της εγκριτικής αποφάσεως του ΚΕΣΥ, ο Οργανισμός κατ’ εξαίρεση αποδίδει τη σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο».
Σημειώνεται ότι η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είναι ακτινοθεραπευτική μέθοδος με την οποία χορηγείται υψηλή δόση ακτινοβολίας με πολύ μεγάλη ακρίβεια, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναίμακτη αντιμετώπιση όγκων (κατά κανόνα στον εγκέφαλο).
Και παρ’ όλο που το κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι υψηλό –αγγίζει κατά μέσο όρο τις 6.500 ευρώ –ο αριθμός των καρκινοπαθών στους οποίους συνιστάται να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα αυτά προκαλούν εύλογες απορίες σχετικά με την αρχική αιτιολογία της αρμόδιας Διεύθυνσης ότι τα σχετικά αιτήματα αφορούν μεγάλο αριθμό ασθενών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προκαλούνται μεγάλες δαπάνες.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Δυσβάστακτη η οικονομική επιβάρυνση

«Πόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή;»: αυτό διερωτάται η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) Ζωή Γραμματόγλου μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Τα όσα η ίδια περιγράφει για τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι. «Ο Σύλλογος έχει συνδράμει αρκετές φορές ώστε να καλύψει τη συμμετοχή των ασθενών για να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική» αναφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της ιατρικής πράξης είναι ιδιαίτερα υψηλό –αγγίζει τα 6.500 ευρώ –οι καρκινοπαθείς καταβάλλουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια συμμετοχή 25%. «Στα συμβεβλημένα κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι δεν θα έπρεπε να πληρώνουν επιπλέον χρήματα. Κι όμως, εκτός από τη συμμετοχή, σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και αμοιβή γιατρού».
Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα καρκινοπαθής κλήθηκε να πληρώσει 2.250 ευρώ από την τσέπη του για να υποβληθεί σε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική παρ’ όλο που είναι ασφαλισμένος του Οργανισμού. «Καθώς για τον ίδιο η οικονομική επιβάρυνση ήταν δυσβάστακτη, ο Σύλλογος με ακόμη έναν φορέα καλύψαμε τα έξοδα», σημειώνει η Ζωή Γραμματόγλου.
Δεν πρόκειται ωστόσο, για τον μοναδικό ασθενή που απευθύνθηκε στο ΚΕΦΙ με οικονομικό αίτημα. «Δυστυχώς, η οικονομική δυνατότητα του Συλλόγου μας είναι περιορισμένη. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε αμέτοχοι, καθώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που η ΔΕΗ τούς έχει κόψει το ρεύμα λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών», τονίζει, αποκαλύπτοντας το σκληρότερο πρόσωπο της κρίσης.