Αν κάποιος είχε ρίξει μια ματιά στην ανάλυση του ισολογισμού της Forthnet, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα οικονομικά των εταιρειών, δεν μπορεί να ένιωσε έκπληξη για την απόφασή της να μην ανανεώσει το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τις 15 ομάδες της Σούπερ Λίγκας –ο ΠΑΟΚ πορεύεται από πέρυσι μόνος. Η εν λόγω εταιρεία, που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, μολονότι είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πρόπερσι, ανακοίνωσε ότι το 2016-17 εισέπραξε από τους συνδρομητές της συνολικά 25 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα το έτος 2015-16: ευτυχώς για αυτή, έχει μειώσει και τα κόστη της. Η Νοva στήριξε αυτά τα χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά με κόστος μεγάλο, αφού για να βρίσκει τα χρήματα που πληρώνει στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας έχει θυσιάσει πολλά: στους πρόσφατους διαγωνισμούς για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων η προσφορά της ήταν τελείως τυπική και η Cosmote ΤV εξασφάλισε το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ πληρώνοντας λιγότερα από όσα την προηγούμενη τριετία.
Πρόταση
Η Forthnet είχε κάνει στη Σούπερ Λίγκα πρόταση ανανέωσης του τηλεοπτικού συμβολαίου στις αρχές Ιανουαρίου. Εδινε 3 εκατ. ευρώ λιγότερα από φέτος (30 αντί για 33) και ζητούσε την επαναφορά των play off. Τα χρήματα ήταν λιγότερα, αλλά αν οι ΠΑΕ τα διασφάλιζαν νωρίς θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους. Δεν δέχθηκαν την πρόταση γιατί πιθανότατα πιστεύουν πως θα βρουν στην τηλεοπτική αγορά τα χρήματα που θέλουν.
Στόχος
Κανάλι
Η όποια αξιοπιστία του πρωταθλήματος κινδυνεύει να δεχθεί ένα θανατηφόρο χτύπημα αν οι μικροί γίνουν «ουρά» των μεγάλων. Είναι σίγουρο ότι αρχικά οι μικρότεροι θα συσπειρωθούν και θα ψάξουν να βρουν κανάλι να αγοράσει τα τηλεοπτικά τους: μακάρι να το βρουν. Αλλά είναι δεδομένο πως, αν δεν το βρουν, θα αρχίσουν να παρακαλάνε τους μεγάλους να διαπραγματευτούν για χάρη τους και θα γίνουν και με τη βούλα δορυφόροι τους. Φυσικά όλα μπορεί να γίνουν χειρότερα αν ενδιαφερθούν για να αγοράσουν τα παιχνίδια τους ιδιοκτήτες καναλιών, που συμβαίνει να είναι και ιδιοκτήτες ομάδων: τότε η σχέση θα είναι μια αληθινή σχέση εξάρτησης. Με τη φτώχεια που υπάρχει σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αντοχές έχουν ελάχιστοι. Ολα πωλούνται τοις μετρητοίς και η καχυποψία είναι λογική: θυμηθείτε τα πανό και τα συνθήματα εναντίον του προέδρου Χριστοβασίλη το περασμένο Σάββατο στα Γιάννινα.
Πολιτεία
Φυσικά αυτούς τους προβληματισμούς, σε μια φυσιολογική χώρα, θα έπρεπε να τους έχει πρώτα από όλα η Πολιτεία. Σε κανένα πρωτάθλημα του κόσμου δεν μπορεί μεταξύ των ομάδων να υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ήταν ιδιοκτήτης της Μίλαν, απαγορευόταν να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα άλλων ομάδων και ας ήταν τυπικά η Μίλαν και η Fininvest (ο τηλεοπτικός του κολοσσός) δυο διαφορετικές εταιρείες. Σε μια κανονική χώρα το υφυπουργείο Αθλητισμού θα ‘πρεπε να ενδιαφέρεται για το πλαίσιο του ανταγωνισμού, να ελέγχει τις χορηγίες, να έχει βάλει κανόνες που να αφορούν τις αγορές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ακόμα και τη σχέση των ομάδων με τις στοιχηματικές εταιρείες. Αλλά στη χώρα μας, που κανονική δεν είναι, οι υφυπουργοί ασχολούνται με το VAR και με το πώς θα στείλουν στην ΕΠΟ με μετάθεση υπαλλήλους και δικηγόρους της ΓΓΑ.
Σίγουρα
Μιλώντας για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος ομολογώ ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Οικονομική Αστυνομία ερευνά παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας, όπως το περσινό ΠΑΟΚ – Κέρκυρα 5-1. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η Αστυνομία ζητάει να μάθει τα ονόματα όσων είχαν στοιχηματίσει ότι στο ημίχρονο εκείνου του ματς ο ΠΑΟΚ θα κερδίζει με δύο γκολ διαφορά –οι άνθρωποι πληρώθηκαν, διότι όντως ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 3-1, χάρη σε δύο γκολ που μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο. Βρίσκω λογικό η Αστυνομία να ψάχνει όσους είχαν μια τέτοια έμπνευση. Αν μη τι άλλο, θα είναι χρήσιμοι σε όλη την κοινωνία: θα μας πουν κι εμάς να ποντάρουμε σε κανένα ματς σίγουρο…