Υπάρχει ένα κορεατικό ρητό, που λέει πως ο Βορράς έχει τις πιο όμορφες γυναίκες και ο Νότος τους πιο όμορφους άνδρες, κι αυτό δημιουργεί την αρμονία. Το θυμήθηκαν οι Νοτιοκορεάτες, το έμαθε ο υπόλοιπος κόσμος, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Νότο η Κιμ Τζο Γιονγκ, η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ. Με το χαμόγελο και τα μηνύματα συμφιλίωσης που κόμιζε, η Κιμ, το πρώτο μέλος της οικογένειας που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου, έκανε μέσα σε τρεις ημέρες τον διεθνή Τύπο να μιλάει για «θεαματική επαναπροσέγγιση» των δύο κρατών. Είναι άραγε αυτό το πρώτο βήμα ώστε να πάψουμε να φοβόμαστε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα; Θα λάβει μια μέρα το Νομπέλ Ειρήνης η μεικτή ομάδα χόκεϊ στον πάγο από παίκτριες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, όπως εισηγήθηκε μια παλιά ολυμπιονίκης, νυν μέλος της ΔΟΕ, η αμερικανίδα Αντζελα Ρουτζιέρο; Πολλοί το εύχονται, λίγοι το πιστεύουν.
Υπάρχουν, βέβαια, θετικές εξελίξεις. Οταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και να επαναλάβει τον διάλογο με τη Νότια Κορέα, λίγοι αναλυτές πίστευαν πως, δύο μήνες αργότερα, τα δεδομένα στην Κορεατική Χερσόνησο θα είχαν αλλάξει. Κι όμως. Η «επιχείρηση γοητείας» που ανέλαβε η Κιμ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Συναντήθηκε συνολικά πέντε φορές με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν. Του μετέφερε προσωπική επιστολή του αδελφού της καθώς και προφορική του πρόσκληση να επισκεφθεί τον Βορρά. Χειροκρότησε μαζί του την κοινή ομάδα χόκεϊ τόσο κατά την τελετή έναρξης όσο και κατά τον πρώτο της αγώνα εναντίον της Ελβετίας. Η ομάδα συνετρίβη αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Παραμένει ένα σύμβολο, όπως και οι 230 ενθουσιώδεις βορειοκορεάτισσες τσιρλίντερ, όπως και η εικόνα της Κιμ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιονγκτσάνγκ, στο προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ, στο κέντρο χόκεϊ της Γκανγκνεούνγκ ή στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας, όπου παρακολούθησε, επικεφαλής πάντα πολυμελούς βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, παράσταση βορειοκορεατικής καλλιτεχνικής ομάδας.
Ο νοτιοκορεατικός Τύπος παρακολουθούσε υπνωτισμένος, προσπαθούσε να αναλύσει κάθε της κίνηση, κάθε της έκφραση, ακόμα και τα ρούχα που φορούσε ή τον γραφικό της χαρακτήρα. Ηταν άλλωστε το ντεμπούτο της Κιμ στη διεθνή σκηνή. Και γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για αυτήν. Οταν επέστρεψε στην Πιονγκγιάνγκ, για να εισπράξει ένα θερμό καλωσόρισμα από τον αδελφό της ο οποίος ευχαρίστησε τη Σεούλ για τη ζεστή φιλοξενία στους απεσταλμένους του, πολλοί συμμερίστηκαν την ανακούφιση που εξέφρασαν εμμέσως οι «New York Times»: «Η Κιμ είναι από τους πιο έμπιστους συμβούλους του αδελφού της, αλλά σε μία χώρα όπου επιφανείς σύμβουλοι μπορεί να έχουν διαβόητα μικρό προσδόκιμο ζωής –ακόμα και όταν είναι συγγενείς των ηγετών της –λίγα μπορεί να θεωρηθούν δεδομένα».
Η Κιμ γεννήθηκε ή το 1987 ή το 1989. Είναι η μικρότερη από τα τρία παιδιά του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του δεύτερου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, και της τέταρτης συζύγου του. Τόσο αυτή όσο και ο μεγαλύτερος αδελφός της Κιμ Γιονγκ Ουν πήγαν σχολείο στην Ελβετία, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Επιστρέφοντας στην Πιονγκγιάνγκ το 2000, εκείνη σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ και μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 2004, «σε πανεπιστήμιο της Δυτικής Ευρώπης». Είχε ήδη –λένε –εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πολιτική: όταν ο ρώσος πρεσβευτής ρώτησε το 2001 τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ποιος γιος του θα τον διαδεχόταν, εκείνος (φέρεται να) του είπε πως οι γιοι του ήταν «αργόσχολοι βλάκες» και πως ήταν οι κόρες του εκείνες που είχαν την κατάλληλη ευφυΐα και προσωπικότητα ώστε να γίνουν «αξιόπιστοι διάδοχοι».
Η Κιμ εντάχθηκε στο (βορειοκορεατικό Εργατικό) Κόμμα το 2007 και ανέβηκε γρήγορα, αναλαμβάνοντας αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας αγκιτάτσιας και προπαγάνδας πριν διοριστεί το 2017 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος. Φέρεται να είναι παντρεμένη με τον μικρότερο γιο υψηλόβαθμου πολιτικού στελέχους, με τον σύζυγο να εργάζεται στην υπηρεσία οικονομικών και λογιστικής του Κόμματος. Στη Βόρεια Κορέα τηρεί χαμηλό προφίλ. Συμμετέχει σε όλες τις μετακινήσεις του αδελφού της, έχει μάλιστα την υψηλή εποπτεία της οργάνωσής τους –αλλά εμφανίζεται σε ελάχιστες επίσημες φωτογραφίες, και όποτε εμφανίζεται, είναι πάντα δυο βήματα πίσω από Εκείνον.
Ολοι οι πρωταγωνιστές αυτής της εν δυνάμει πολύ επικίνδυνης ιστορίας κινούνται βάσει στρατηγικής. Ο Κιμ προσπαθεί να σπάσει το μέτωπο που συγκροτούν Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ιαπωνία, να χαλαρώσει τη μέγγενη των διεθνών κυρώσεων. Ο Μουν ήθελε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών και παράλληλα να βγάλει τη χώρα του από τη δυσάρεστη θέση του στόχου μιας απάντησης της Βόρειας Κορέας σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ήταν στη Νότια Κορέα παράλληλα με την Κιμ, αρνήθηκε κάθε αλληλεπίδραση, επιδόθηκε μάλιστα σε ένα είδος «αντιπροπαγάνδας» στην προπαγάνδα που κατήγγειλε. Κατόπιν η αμερικανική αδιαλλαξία φάνηκε κάπως να υποχωρεί, ο Πενς δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ, είναι πάντως ανοιχτή σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Την άνοιξη όμως αναμένονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ. Και τότε, αν όχι ακόμα νωρίτερα, η «θεαματική επαναπροσέγγιση» Σεούλ – Πιονγκγιάνγκ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα καπνός.