Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που συνεδρίασε χθες, ότι «οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν και δεν υφίσταται παραγραφή για τα κατορθώματα του Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας», αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό προσωπικά ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά κινήσεων – πρωτοβουλιών για τη δικαστική και κοινοβουλευτική διερεύνηση σειράς υποθέσεων που εξελίχθηκαν επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης από τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα εμποδίζει την έρευνα και ήδη γαλάζια στελέχη ιεραρχούν τα θέματα αυτά έτσι ώστε να χυθεί άπλετο φως από την επόμενη Βουλή. Τα θέματα αυτά είναι:

1. Οι καταγγελίες για απόπειρα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος το καλοκαίρι του 2015. Πρόκειται για την «υπόθεση Βαρουφάκη» και για τις κινήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο από τον Πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

2. Η απόπειρα πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η ΝΔ θα καταθέσει πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Εάν απορριφθεί από την πλειοψηφία, θα επανέλθει μετά τις εκλογές με πρόταση για σύσταση Προανακριτικής. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα επιμείνει στην έρευνα αυτή, κάτι άλλωστε που προανήγγειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

3. Φορολογικά πρόστιμα σε εταιρείες που, αν και βεβαιώθηκαν από τη Δημόσια Διοίκηση, δεν εισπράχθηκαν.

4. Οι διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Παύλο Πολάκη.

5. H σκοτεινή ανάμειξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη.

6. Η κατάτμηση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος και η εν συνεχεία κατακύρωση του έργου στον εργολάβο Καλογρίτσα.

7. Η εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή σε υπόθεση Νovartis.

Οπως προκύπτει και από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει πλέον τίποτε αναπάντητο, καθώς όλα τα στελέχη θεωρούν ότι είναι μπροστά σε μια προσπάθεια σπίλωσης εκ μέρους της κυβέρνησης των πολιτικών αντιπάλων της. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Πρωθυπουργό προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για μια σκευωρία που στηνόταν καιρό και απαίτησε να κληθούν οι μάρτυρες να καταθέσουν και στην Προανακριτική. «Εάν φοβούνται τόσο πολύ, ας έρθουν να επαναλάβουν τις μαρτυρίες τους ακόμη και φορώντας κουκούλα. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος, τέλος, προσωπικά στον Πρωθυπουργό τον κάλεσε «να μην τολμήσει να κλείσει την Προανακριτική χωρίς να έρθουν όλα στη Βουλή με διαφανείς διαδικασίες». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα ζητήσει στην επικείμενη ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής να υπάρξει μία κάλπη και όχι δέκα καθώς, όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες, στην κυβερνητική πρόταση δεν υπάρχουν κατηγορίες κατά των προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία. Την τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσουν σχεδόν όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία θα την λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων.

ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ. Στο μεταξύ χθες, ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε μήνυση κατά του Αλέξη Τσιπρα, κίνηση που είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα. Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει τον Αλέξη Τσιπρα ότι «με δική του ευθύνη στήνεται μία άθλια σκευωρία» και προσθέτει: «Αυτοί που βγήκαν με ψέματα, πολιτεύθηκαν με ψέματα και σήμερα καταφεύγουν σε συκοφαντίες, θα λογοδοτήσουν. Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν. Την αστική δημοκρατία, πάντως, δεν θα την ανατρέψουν. Και την Ελλάδα δεν θα την πληγώσουν άλλο. Θα τους πάω ώς το τέλος και δεν θα την γλιτώσουν».