Αργά το απόγευμα της Τρίτης, με την κλιμάκωση της έντασης στα Ιμια, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το θερμό επεισόδιο με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Ηταν το πρώτο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, έθεσε σαφέστατα θέμα γκρίζων ζωνών στον Αιγαίο, ζήτησε να αποφεύγονται και από τις δύο χώρες οι προκλήσεις και εξήγγειλε συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αλλά ο κυριότερος λόγος της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι άλλος από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην Κύπρο.
Αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι η προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς κατάληξη στο Κυπριακό, φέρεται να είπε στον έλληνα ομόλογό του. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, πριν αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι «δεν είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο». «Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό η συνέχιση αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα» ανέφερε ειδικότερα.
«Θάλασσα φιλίας». Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «θάλασσα φιλίας» το Αιγαίο και πρόσθεσε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως «μπορούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα με διάλογο». «Του είπαμε καθαρά ότι θα είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από την ένταση. Υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις στη θάλασσα και στον αέρα. Μια ένταση ή κίνδυνος διαμάχης δεν είναι μονομερής. Αν υπάρχει παραβίαση, και η άλλη πλευρά παραβιάζει… Για να μη γίνονται αυτές οι παραβιάσεις», ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός, «δεν πρέπει να είναι προσεκτική μόνο η Τουρκία…».
Οι δύο πρωθυπουργοί, κατά τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στόχο την επίλυση. «Είχε συμφωνηθεί από προηγουμένως η συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Ο έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε αυτή η συνάντηση να γίνει στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και το αποδεχτήκαμε… Ο διάλογος είναι πάντα πιο ωφέλιμος. Εάν δεν συζητήσετε, δεν συνομιλήσετε, τότε υπεισέρχονται λάθος πληροφορίες από λάθος διαύλους» κατέληξε ο Γιλντιρίμ.