Πιο απειλητική για την παγκόσμια οικονομία είναι η άνοδος των τιμών απ’ ότι η ανεργία σύμφωνα με τον Δείκτη Δυστυχίας του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg που συνοψίζει τις προβλέψεις του πληθωρισμού και της ανεργίας για 66 οικονομίες.
Σύμφωνα με αυτόν, η Βενεζουέλα κατέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά της χειρότερης οικονομίας του κόσμου. Ο υπερπληθωρισμός στη λατινοαμερικανική χώρα κάνει τους οικονομολόγους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, η μαύρη αγορά ανθεί ενώ μεταβάλλει διαρκώς τις τιμές των αγαθών, καθιστώντας τους κατοίκους της χώρας τον πιο δυστυχισμένο λαό παγκοσμίως. Στη δεύτερη θέση έρχεται η οικονομία της Αιγύπτου, τρίτη ακολουθεί η Αργεντινή, τέταρτη η Νότια Αφρική και πέμπτη η Ουκρανία.
Εκτη χειρότερη οικονομία του κόσμου η Ελλάδα
Λαμβάνοντας υπόψη τις δυο βασικές παραμέτρους, δηλαδή τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού και της ανεργίας στον οποίο βασίζεται ο Δείκτης Δυστυχίας, η χώρα μας έρχεται στην έκτη χειρότερη θέση από τις 66 οικονομίες του κόσμου για το 2017, με πρόβλεψη ότι το τρέχον έτος θα βρεθεί στην πέμπτη θέση.
Στον αντίποδα, οι ασιατικές οικονομίες όπως αυτή της Ταϊλάνδης, της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και της Κίνας δείχνουν να κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση, με ακόμη καλύτερες προοπτικές για το 2018.
Ο Δείκτης Δυστυχίας του πρακτορείου Bloomberg βασίζεται στην παραδοσιακή αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός κι η χαμηλή ανεργία γενικά αντικατοπτρίζουν την καλή ποιότητα ζωής των κατοίκων κάθε μιας οικονομίας.
Ωστόσο μερικές φορές ένας χαμηλός βαθμός ενδέχεται να είναι παραπλανητικός, για οποιονδήποτε δείκτη, αναφέρει το πρακτορείο. Οι επίμονα χαμηλές τιμές των αγαθών λόγου χάρη, μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής ζήτησης και η πολύ χαμηλή ανεργία μπορεί να «κρύβει» από τα πραγματικά στοιχεία, τους εργαζόμενους που θέλουν να στραφούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας.
Τα αποτελέσματα συνολικά σηματοδοτούν ένα ευοίωνο μέλλον, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως στο 3,7% για το τρέχον έτος. Το εν λόγω ποσοστό είναι ίδιο με αυτό του προηγούμενου έτους και το αμέσως καλύτερο από αυτό του 2011.