Αντιδρούν οι Νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, η οποία και κατά πολλούς απειλεί να …σκοτώσει την Νομική Σχολή της Κομοτηνής.
Όπως λένε καθηγητές στην Κομοτηνή που μίλησαν στο in.gr, μια νέα Νομική σχολή στα 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα απορροφήσει όλο το διδακτικό προσωπικό της Θράκης, όπου και περίπου τα 70% των καθηγητών που διδάσκουν σήμερα στα προγράμματα της μένουν στην πρωτεύουσα ή σε μακρινές από την περιοχή πόλεις και αναγκάζονται να ταξιδεύουν διαρκώς για να είναι συνεπείς στα καθήκοντα τους.
«Στην ουσία την κλείνεις την Νομική στη Θράκη, εάν φτιάξεις άλλη κοντά στην Αθήνα» έλεγε μάλιστα καθηγητής του Ιδρύματος, αναφερόμενος στην προηγούμενη προσπάθεια της Πολιτείας να φτιάξει τέταρτη Νομική τη περίοδο της κυβέρνησης Κώστα Σημιτη (αυτή την φορά το Πάντειο πανεπιστήμιο), η οποία και τελικά δεν έγινε, ακριβώς για να προστατευτεί το αντίστοιχο τμήμα της Κομοτηνής.
Για να συζητηθούν τα παραπάνω, έγινε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με εκπροσώπους της περιοχής για να συζητηθούν οι «αναπτυξιακές προοπτικές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης».
Σ αυτήν συμμετείχαν ακόμη, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Ανθρώπινου Δυναμικού Σπύρος Γεωργάτος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Αγγελόπουλος, οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσάς, Νατάσα Γκαρά, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο πρυτανεύων του Ιδρύματος Σταύρος Τουλουπίδης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του, Χρήστος Μαστροκώστας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής Ιωάννα Χατζηαντωνίου.
Εκεί το Ίδρυμα κλήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση (με το ερώτημα να παραμένει εάν θα ληφθεί τελικά υπόψιν το περιεχόμενο της, σε μια απόφαση που έχει ήδη ληφθεί).
Οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Από την πλευρά τους, ισχυρές επιφυλάξεις για το θέμα εκφράζουν οι Κοσμητείες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εξαγγελίες για την ίδρυση νέας νομικής σχολής. Σε ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρουν ότι:
«Οι Νομικές Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, ενστερνιζόμενες και υλοποιώντας εμπράκτως τις αρχές της αξιοκρατίας και της ευγενούς άμιλλας, διακρίθηκαν και διακρίνονται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό τους έργο σε διεθνές επίπεδο, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξής τους από την πλευρά της πολιτείας. Εκφράζουν όμως τη λύπη τους για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους, μειώνοντας ταυτοχρόνως την χρηματοδότησή τους επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια αυτή στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες. Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς : να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό – τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό – νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους. Προτού αυτές οι προϋποθέσεις πληρωθούν, δεν υφίσταται περιθώριο για τον σχεδιασμό νέων σχολών, οι οποίες μοιραίως θα κληθούν να μοιρασθούν τους ήδη πενιχρούς πόρους».