Ο πρώην διευθυντής αποστολής της Oxfam στην Αϊτή και το Τσαντ, ο 68χρονος Βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν οργάνωσε όργια με νεαρές πόρνες στην Αϊτή, απορρίπτοντας κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον του.
«Δεν έχω πάει ποτέ σε οίκο ανοχής, σε νυχτερινό κέντρο ή μπαρ» στην Αϊτή, δήλωσε ο φαν Χάουβερμεϊρον σε τετρασέλιδη επιστολή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του βελγικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου VTM Nieuws.
«Άνδρες και γυναίκες έκαναν πολλές απόπειρες να εισέλθουν στο σπίτι μου, με κάθε είδους δικαιολογία για να ζητήσουν χρήματα, εργασία ή ακόμη να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Όμως ποτέ δεν υπέκυψα στα αιτήματά τους», τόνισε.
Ο πρώην αξιωματούχος της Oxfam παραδέχθηκε όμως, σε εσωτερική έρευνα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, ότι «είχε ερωτικές επαφές στο σπίτι μου τρεις φορές».
«Ήταν με μια ώριμη και αξιοσέβαστη κυρία, όχι ένα θύμα του σεισμού, ούτε πόρνη και δεν της έδωσα ποτέ χρήματα», διαβεβαίωσε ο Χάουβερμεϊρον, αν και πρόσθεσε ότι «ντρέπεται πολύ».
Η Oxfam βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι της ΜΚΟ που είχαν αναπτυχθεί στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό του 2010 είχαν συνευρεθεί με πόρνες. Πολλοί εργαζόμενοι της οργάνωσης κατηγορούνται επίσης για βιασμούς στη διάρκεια αποστολών στο Νότιο Σουδάν και για σεξουαλικές κακοποιήσεις στη Λιβερία.
Η ηγεσία της ΜΚΟ κατηγορείται ότι απέκρυψε σκοπίμως το σκάνδαλο και ότι απέτρεψε σε εργαζόμενούς της εναντίον των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες να εργαστούν σε άλλες οργανώσεις, χωρίς να τις προειδοποιήσει.
Εξάλλου σε δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad ο φαν Χάουβερμεϊρον κατήγγειλε «τις υπερβολές του Τύπου».
Στόχος σειράς κατηγοριών, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στο Τσαντ και την Αϊτή, ήταν αντικείμενο ήδη από το 2004 μιας καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση όταν εργαζόταν στη Λιβερία για λογαριασμό της ΜΚΟ Merlin.
Μετά την Oxfam εργάστηκε στη γαλλική ΜΚΟ Action κατά της πείνας στο Μπανγκλαντές, αν και ο οργάνωση αυτή τονίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις καταγγελίες εναντίον του φαν Χάουβερμεϊρον.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες εναντίον της ΜΚΟ. Στόχος είναι «να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή» και οι ένοχοι «να τιμωρηθούν αναλόγως από τη δικαιοσύνη», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ροντρίγκες.
Εκπρόσωποι της Oxfam στην Αϊτή εκκλήθησαν χθες από τις αρχές της χώρας, όμως τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Ροντρίγκες, που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ενημερώθηκε για τα γεγονότα από τον Τύπο, η Oxfam δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ενημερώσει τις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.