Χιλιάδες Λίβυοι κατέκλυσαν δρόμους και πλατείες της χώρας για να γιορτάσουν την 7η επέτειο από την επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάνμαρ Καντάφι το 2011, παρά το γεγονός ότι η χώρα τους παραμένει βυθισμένη σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική και οικονομική κρίση.

Στην Τρίπολη, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας τις σημαίες της Λιβύης, συγκεντρώθηκαν σε πλατείες όπου οι αρχές είχαν οργανώσει συναυλίες, ενώ ακούγονταν τραγούδια από τα μεγάφωνα που είχαν εγκαταστήσει.

Στην Τρίπολη, η πλατεία των Μαρτύρων ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Εκεί οργανώθηκαν παρελάσεις, συναυλίες και σόου πυροτεχνημάτων την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Το 2018 θα είναι πιθανόν μια καλή χρονιά για τη Λιβύη, θα κάνουμε μια καλή αρχή για να ακολουθήσουν καλά πράγματα» ήταν η ευχή που εξέφρασε ο Μόχσεν Άλι, ένας δημόσιος υπάλληλος που παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης της επανάστασης με τη σύζυγό του και τα δύο εγγόνια τους.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να γιορτάζεται η έναρξη της επανάστασης, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος έπειτα από 42 χρόνια, και εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα για να γιορτάσουν.

Σε αυτήν την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί μετά το 2011, ενώ οι εχθροπραξίες και ο διχασμός διαιωνίζονται, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα και την απόγνωση, ιδίως μεταξύ των νέων. Η χώρα παραμένει διχασμένη, καθώς δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία.

Στην Τρίπολη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, είναι αντιμέτωπη με μια παράλληλη κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί στα ανατολικά. Μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας ελέγχεται από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (ANL) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση.

«… Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από μια κουλτούρα που κυριαρχεί στο νου και στην πρακτική πολλών, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο και που θεωρούν την πατρίδα ως λάφυρο» παραδέχθηκε σήμερα ο επικεφαλής της GNA, Φάγεζ αλ Σάρατζ, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εθνική συμφιλίωση είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από την κρίση και τον τερματισμό των διαιρέσεων.

Επιπλέον, κάλεσε ορισμένες χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, κατηγορώντας τις ότι «υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις» στη χώρα του.