Η Λεμεσός βιώνει «έκρηξη» στην ανάπτυξης της κτηματαγοράς, η οποία τροφοδοτείται από ρωσικά χρήματα, γράφει ο Guardian.
Στη μαρίνα της πόλης, που άνοιξε το 2014, super-yacht είναι αραγμένα μπροστά από βίλες 15 εκατ., με ελικόπτερα και άλλες πολυτέλειες των κροίσων. Στα ανατολικά, ο ορίζοντας γεμίζει με πολυώροφα κτίρια πολυτελών διαμερισμάτων, περιγράφει η βρετανική εφημερίδα. Στα δυτικά, έως το 2021 θα έχει ανοίξει τις πόρτες του το μεγαλύτερο καζίνο resort της Ευρώπης. Μια επένδυση 550 εκατ. ευρώ, με στόχο να προσελκύσει τουλάχιστον 300.000 τουρίστες και να δημιουργήσει 11.000 θέσεις εργασίας.
Οι Ρώσοι συρρέουν στη Λεμεσό και αγοράζουν ακίνητα κατά μήκος της νότιας ακτής της Κύπρου. Πολλοί, αγοράζουν και φεύγουν, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες βίλες γύρω από τη μαρίνα δεν κατοικούνται, καθώς οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να ζουν αλλού. Ηδη υπάρχουν σχέδια για άλλες έξι μαρίνες στην Κύπρο, προκειμένου το νησί να προσελκύσει περισσότερους πλούσιους και τα υπερπολυτελή γιοτ τους.
Μόντε Κάρλο
«Στόχος μας είναι να γίνουμε το Μόντε Κάρλο της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε στον Guardian ο Νικηφόρος Πάμπακας, διευθυντής μάρκετινγκ της μαρίνας της Λεμεσού. «Αυτή τη στιγμή είμαστε οι Κάννες αυτής της περιοχής. Οι περισσότεροι πελάτες μας μιλούν ρώσικα», συμπληρώνει. Πριν από πέντε χρόνια, οι επενδυτές σε αυτό το πρότζεκτ έχασαν 8-9 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της κρίσης. Τώρα, έχουν καλύψει αυτές τις ζημίες, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της μαρίνας Λεμεσού.
Ο τομέας του τουρισμού ήταν από αυτούς που βοήθησαν την Κύπρο να ανακάμψει, μετά την κρίση και τη διάσωση. Η φετινή χρονιά αναμένεται καλύτερη από την περσινή, κατά την οποία περισσότεροι από 3,6 εκατ. τουρίστες επέλεξαν το νησί. Από αυτούς, τουλάχιστον 1 εκατ. ήταν Ρώσοι, κάτι που αποτελεί αύξηση 65% σε σύγκριση με τα προ κρίσης στοιχεία, γράφει ο Guardian.
Η Λεμεσός εδώ και καιρό αποτελεί μαγνήτη για τους εύπορους Ρώσους, με αποτέλεσμα η πόλη να αποκαλείται και «Limassolgrad», εν μέρει εξαιτίας της φήμης της ως κέντρο για εκείνους που θέλουν να κρύψουν τα πλούτη τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν καταστήματα με πινακίδες σε κυριλλική γραφή, ρωσικά ΜΜΕ, σχολεία και εκκλησίες