Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Λετονίας έθεσε υπό κράτηση τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μάρις Κουσίνσκις διαβεβαίωσε τη χώρα ότι η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της παραμένουν σταθερά.

Ωστόσο, σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν ανέφερε τους λόγους που ο Ρίμσεβιτς, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ούτε υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα εις βάρος του.

Όπως τόνισε ο Κουσίνσκις, “δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας”.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί των καθηκόντων του στην παρούσα φάση, προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη της Λετονίας.

«Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η έρευνα, να παραιτηθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες… κάθε ημέρα που ο κ. Ρίμσεβιτς παραμένει στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, η κατάσταση (για τη φήμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Λετονίας) επιδεινώνεται σημαντικά» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο δικηγόρος του Ρίμσεβιτς, ο Σολβέντις Βάρπινς, επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λετονίας ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τέθηκε υπό κράτηση στις 18.15 τοπική ώρα το Σάββατο αφού προσήλθε για να υποβληθεί σε ανάκριση στα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο Ρίμσεβικς θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ απέφυγε να σχολιάσει γιατί ο πελάτης του βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών. Ο Βάρπινς υποστήριξε ότι η κράτηση του πελάτη του είναι παράνομη.

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου αύριο στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ίλμαρς Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Λετονία υιοθέτησε το ευρώ.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Λετονίας Άρβιλς Ασεράντενς, που μίλησε στο Radio Latvia, υποστήριξε επίσης ότι ο διοικητής πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Την Παρασκευή, οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην οικία και το γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη, μετέδωσε χθες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.