Οι πλειστηριασμοί της περιουσίας οφειλετών, που έχουν καθυστερήσει δραματικά, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία με τους δανειστές. Και είναι η βασική αιτία της εμπλοκής που σημειώθηκε στο Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.
Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων που υπάρχουν και των συχνών επεισοδίων στα συμβολαιογραφεία.
Παράλληλα, καμπανάκι κινδύνου έχει κρούσει και η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ζητεί επίσπευση των διαδικασιών, ειδικά για τους κακοπληρωτές που είναι στρατηγικοί, που έχουν δηλαδή περιουσία αλλά δεν πληρώνουν σκόπιμα.
Ενόψει των stress tests που πλησιάζουν οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες εκποίηση της περιουσίας των κακοπληρωτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στο νόμο Κατσέλη ώστε να δυσκολέψουν όσους θελήσουν να προστατευτούν. Θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και θα αποκλειστούν πολλοί που τυγχάνουν της προστασίας του νόμου. Οι υπόλοιποι θα κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους αν δεν προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες και προτού έρθουν τα funds και αγοράσουν πακέτα δανείων.
Το επόμενο διάστημα έρχονται τουλάχιστον 1.000 πλειστηριασμοί το μήνα ώστε μέχρι το τέλος του έτους να επιτευχθεί ο στόχος για ηλεκτρονικά… σφυράκια σε τουλάχιστον 12 με 14 χιλιάδες ακίνητα.
Σημειώνεται ότι μόνο για τη διενέργεια των stress tests στις ελληνικές τράπεζες ο SSM έχει απαιτήσει δείγμα γραφής με 2.000-3.000 πλειστηριασμούς, όπως είχε αποκαλύψει το «Κεφάλαιο».
Ήδη οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στα Ειρηνοδικεία μεταφέρονται με ταχύτατους ρυθμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Οι αμιγώς στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν θέλουν, υπολογίζονται στο 10%-11% των «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται, δηλαδή, για οφειλές της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, στην είσπραξη των οποίων θα στοχεύσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Το «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ξεκινήσει από την πηγή του: την προσφυγή στον νόμο Κατσέλη. Οι αλλαγές στον νόμο, που θα ψηφιστούν μέχρι τον Απρίλιο, ορθώνουν «μπάρες» σε όσους θα επιχειρήσουν να μπουν στον νόμο άνευ δικαιολογημένου «εισιτηρίου».
Παράλληλα, όσοι έχουν καταχρηστικά καταφύγει στον νόμο γρήγορα θα ξεσκεπαστούν, καθώς επισπεύδονται οι δικάσιμες των αιτήσεων υπαγωγής και τουλάχιστον το 40% αυτών απορρίπτεται.
Εφεξής, προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με ένταξη στον νόμο Κατσέλη θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος.
Πέραν αυτού, η αίτησή του θα απορρίπτεται αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του (μεταβίβαση ή πώληση ακινήτων σε συγγενείς, απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, πτώχευση εταιρείας κ.λπ.).