Η πιθανότητα να κριθεί ο τίτλος στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα στις 5 Μαρτίου, μετά την 22η αγωνιστική, μεγάλωσε. Οι δυο πρωτοπόροι έδειξαν φορμαρισμένοι και συγκεντρωμένοι. Είναι αλήθεια ότι η Ξάνθη που ήταν αντίπαλος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και η Λαμία που υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ το Σάββατο είναι κατώτερες ομάδες των δύο αντιπάλων, με τους οποίους οι δύο θα αγωνιστούν την επόμενη αγωνιστική, την τελευταία πριν από το καθοριστικό ραντεβού τους. Σίγουρα ο Ατρόμητος που θα αγωνιστεί με την ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός που θα πάει στην Τούμπα δεν συγκρίνονται με την Ξάνθη και τη Λαμία, αλλά αν οι Δικέφαλοι έχουν ανάλογη απόδοση θα κερδίσουν. Και οι δύο ομάδες έχουν επίγνωση ότι αυτό που έχουν μπροστά τους είναι μια ιστορική ευκαιρία για να κατακτήσουν ένα πρωτάθλημα, που τους λείπει δεκαετίες.

Υποτίθεται

Ο ΠΑΟΚ υποτίθεται ότι θα δυσκολευόταν στη Λαμία. Πριν από το ματς γινόταν από πολλούς η επισήμανση ότι η γηπεδούχος είναι μια ομάδα που δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών φίλων του, τονιζόταν ότι στο γήπεδο δεν θα υπήρχαν οπαδοί του και οι πιο υποψιασμένοι παρατηρούσαν ότι για πρώτη φορά υπήρχε σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ διαιτητής από την Αθήνα –ο Ευαγγέλου. Ολα αυτά μπορεί να ήταν σωστά, όμως δεν σήμαιναν τίποτα τελικά, γιατί η Λαμία είναι ομάδα αδύναμη. Η άμυνα του Μπάμπη Τεννέ άντεξε για ένα ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ, χωρίς να ανεβάσει ταχύτητα, κέρδισε εύκολα: ένα γκολ του Πέλκα κι ένα του Μαουρίσιο σε δέκα λεπτά τού έφταναν. Η Λαμία δεν είχε τρόπους να γίνει απειλητική –πάλεψε, αλλά η όλη της προσπάθεια έμοιαζε με αργό θάνατο. Τουλάχιστον η Ξάνθη στο ΟΑΚΑ έχασε νωρίς και γρήγορα. Χωρίς σκοτούρες.

Κίεβο

Η Ξάνθη όταν κατεβαίνει στην Αθήνα συνηθίζει να μη δημιουργεί πονοκεφάλους στους μεγάλους: όσο μαχητική είναι στην έδρα της, τόσο τεμπέλα και παθητική είναι μακριά από αυτή. Πέρυσι είχε δεχτεί τέσσερα γκολ από την ΑΕΚ: είχε σκοράρει μέχρι και ο υπέρβαρος παλαίμαχος Αλμέιδα. Φέτος δέχτηκε τέσσερα σε ένα ημίχρονο: τρία από τον στόπερ Βράνιες, που έκανε ρεκόρ καριέρας. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ξάνθη αγωνίστηκε με τον 17χρονο Μελιόπουλο και τον πρωτάρη Σιλό στη βασική της ενδεκάδα, το πράγμα δεν είναι παράξενο: είναι μάλιστα τυχερή, γιατί η ΑΕΚ στο β’ ημίχρονο σταμάτησε, αφού έχει το ταξίδι στο Κίεβο. Η ομάδα του Χιμένεθ έπαιξε τέσσερα εντός έδρας ματς σερί: κέρδισε τα τρία κι έφερε ισοπαλία με τους Ουκρανούς. Τώρα έχει τρία σερί ματς εκτός έδρας στα οποία θα κριθεί η χρονιά της: πάει στο Κίεβο να πάρει μια πρόκριση, στο Περιστέρι να πάρει μια νίκη και στην Τούμπα να πάρει ένα πρωτάθλημα.

Γαβαλάς

Κατά τα άλλα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες, αλλά όποιος χαρακτηρίζει την εμφάνισή του καλή είναι σαν να αποδέχεται ότι δεν μπορεί τίποτα καλύτερο –πράγμα που δεν είναι κολακευτικό για τον πρωταθλητή. Απέναντι στις ρεζέρβες του Πανιωνίου, που ξεκούρασε πέντε βασικούς, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με το δεύτερο γκολ του Οφόε στο ελληνικό πρωτάθλημα και με τους κυνηγούς του να χάνουν τρεις – τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες. Στο μεταξύ, έχουν γίνει κανόνας στα ματς του Ολυμπιακού οι κακές διαιτησίες. Την Κυριακή ένας Νεοφυτιάδης από την Κόρινθο, με μαλλί κουρεμένο καπελάκι που θα ζήλευε κι ο Λάκης Γαβαλάς, δεν έδωσε επιδεικτικά τρία πέναλτι στον Ολυμπιακό μάλλον για να δείξει στους ανώτερούς του ότι είναι έτοιμος να κάνει καριέρα: να τον χαίρονται!

Κέρκυρα

Δεν είχε συγκινήσεις η αγωνιστική. Πιο σημαντική νίκη, εκτός από αυτές των πρωτοπόρων, ήταν αυτή της Κέρκυρας επί του Απόλλωνα με 2-0: το ματς των δύο έμοιαζε με μπαράζ παραμονής και κρίθηκε από τον νεοφερμένο Ρόλε, που άνοιξε το σκορ για τη γηπεδούχο με ένα καταπληκτικό φάουλ και έδωσε στον Επστάιν μια καταπληκτική ασίστ για το τελικό 2-0. Ο συγκεκριμένος δεν είναι τυχαίος ποδοσφαιριστής: προ τριετίας όταν αγωνιζόταν στον Αστέρα έχει ψηφιστεί από τους ποδοσφαιριστές ως καλύτερος ξένος του πρωταθλήματος. Το ματς ήταν η αναμέτρηση δύο βετεράνων των πάγκων –ο Γιάννης Μαντζουράκης κέρδισε τον Γιώργο Παράσχο και οδηγεί την Κέρκυρα στην παραμονή για έναν λόγο απλό: ανέλαβε μια ομάδα με αμυντικά κυρίως προβλήματα και τη βοηθάει να τα λύσει. Ο Παράσχος βρήκε έναν Απόλλωνα με πρόβλημα στο γκολ: πρόβλημα δύσκολο να λύσει ένας έλληνας προπονητής.

Μόδα

Κατά τα άλλα, επειδή δεν είδαμε κανένα καταπληκτικό θέαμα εντός των αγωνιστικών χώρων, οφείλω να επισημάνω ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της αγωνιστικής ήταν δύο σακάκια. Το ένα το φορούσε ο Χιμένεθ: σκούρο μπλε σαν βελούδινο με δερματάκι στους αγκώνες –πολύ της μόδας. Το δεύτερο το φορούσε ο καλεσμένος στη συνδρομητική τηλεόραση Νίκος Αναστόπουλος: «μπακλαβαδωτό», πολύχρωμο, ταιριαστό με το ζιβάγκο μπεζ πουλόβερ, που προκάλεσε συζητήσεις. Μιλάμε για άνθρωπο που είναι σαράντα χρόνια και βάλε στη μόδα.