«Τι συμβαίνει με το Ποτάμι»; Αν υπάρχει ένα ερώτημα «εσωτερικού τύπου» που απασχολεί τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Novartis, αφορά την ιδιότυπη συμβίωση Ποταμιού και ΔΗΣΥ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Οχι τόσο λόγω της σχέσης των ανώτατων στελεχών –Γεννηματά και Θεοδωράκης, άλλωστε, έχουν φροντίσει να αποκτήσουν έναν σταθερό, προσωπικό κώδικα επικοινωνίας -, αλλά λόγω μιας σειράς διαφοροποιήσεων της Σεβαστουπόλεως το τελευταίο διάστημα.
Η αρχή έγινε με το Σκοπιανό: το Ποτάμι με μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων του Θεοδωράκη βγήκε μπροστά στο ζήτημα –«όχι υπερασπιζόμενο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπέρ μιας εθνικά επωφελούς λύσης», όπως έλεγαν από τη Σεβαστουπόλεως. Ο επικεφαλής τάχθηκε από την πρώτη στιγμή εναντίον των συλαλλητηρίων, πριν από την επίσημη τοποθέτηση της Συμπαράταξης. Η θέση του Ποταμιού επηρέασε και τη συνολική απόφαση του Κινήματος Αλλαγής, όταν το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των στελεχών του στο συλλαλητήριο. Η ιστορία δεν τελείωσε όμως εκεί. Οταν λίγες μέρες αργότερα ο Αντώνης Βγόντζας, πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών για τις εκλογές των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο ιδρυτικό Συνέδριο του Μαρτίου, εκφράστηκε δημοσίως υπέρ της συμμετοχής, η Σεβαστουπόλεως ζήτησε την αντικατάστασή του «για λόγους συμβολισμού».
Η Novartis ανέδειξε γι’ άλλη μια φορά διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στις κεντροαριστερές συνιστώσες: την ώρα που το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε τα στελέχη των οποίων το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία, η πλευρά Θεοδωράκη κρατούσε πιο διπλωματική στάση. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ξανά η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα» σχολίαζε, τονίζοντας παράλληλα πως το σκάνδαλο είναι υπαρκτό. Στελέχη του Ποταμιού από τότε που ξέσπασε η θύελλα Novartis, ανησυχούσαν πως θα αμαυρώσει την πορεία του νέου φορέα και επέλεξαν να κρατούν πιο χαμηλούς τόνους, δημιουργώντας προβληματισμό στους υπόλοιπους.
Το Συνέδριο. Τα πολιτικά θέματα, ωστόσο, δεν αποτελούν ιδιαίτερο σημείο αντιπαράθεσης, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει πως μέσα σε έναν πολυκομματικό φορέα ο καθένας μπορεί να κρατά τις θέσεις του. Το «ναι» στην αυριανή συνεδρίαση για τη σύσταση της Προανακριτικής, άλλωστε, είναι απόφαση που έχει ληφθεί από κοινού. Το τρίτο σημείο διαφωνίας, όμως, τα οργανωτικά ζητήματα για το πριν και το μετά του ιδρυτικού Συνεδρίου, αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως λόγω των λεπτών ισορροπιών που πρέπει να διατηρηθούν από την πλευρά της ηγεσίας. Το μήνυμα Θεοδωράκη στη συνάντηση των αντιπροσώπων του Ποταμιού ήταν ενδεικτικό ενός προβληματισμού: «To Kίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως κίνημα τόλμης και ευθύνης ή δεν θα υπάρξει». Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στην εκλογή συνέδρων στις 4 Μαρτίου, διεκδικώντας να είναι αναλογικά τα όργανα που θα προκύψουν από το ιδρυτικό Συνέδριο. Οπως όλα δείχνουν, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και το Εκτελεστικό Γραφείο που αναμένεται να συγκροτηθούν, δεν θα προκύψουν από ψηφοφορία –οι λεπτομέρειες, ωστόσο, απομένει να ξεκαθαριστούν σε ένα επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο, παρουσία και του Νίκου Ανδρουλάκη. Και ο διάβολος, καμιά φορά, βρίσκεται στις λεπτομέρειες.
Πληροφορίες από τη Σεβαστουπόλεως αναφέρουν πως ο επικεφαλής μένει σταθερός στη συμμετοχή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής και θα στηρίξει το εγχείρημα με όποιον τρόπο μπορεί. Οι διαφοροποιήσεις σε έναν φορέα που σχηματίζεται από την αρχή, εξηγούν στελέχη από όλους τους χώρους, είναι απολύτως φυσιολογικές. Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που διακρίνουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης κινείται ακόμα με μια σχετική αυτονομία. Το αν θα μπορέσει να τη διατηρήσει κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, ίσως επηρεάσει και την τελική στάση του.