H Ευρώπη θέλει να χειραφετηθεί από τις ΗΠΑ, διεκδικεί θεσμική και επιχειρησιακή αυτονομία για να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας της Ευρώπης. Στον στόχο αυτόν πρωτοστατούν οι Γάλλοι και ακολουθούν οι Γερμανοί, όπως φάνηκε στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Στην ανησυχία των Αμερικανών ότι θα δημιουργηθούν διπλές δομές, απαντούν ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν θα αναπτυχθεί κόντρα στο ΝΑΤΟ αλλά συμπληρωματικά. Πίσω από τη θεσμική κόντρα βρίσκεται η αγωνία αποκλεισμού της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας από ευρωπαϊκές παραγγελίες ενόψει της κλιμάκωσης των εξοπλισμών που επιφέρει η πίεση του Ντόναλντ Τραμπ στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ.
Η Γαλλία θα πιάσει τον στόχο αυτόν μέχρι το 2015, διαβεβαίωσε στο Μόναχο η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλορένς Παρλί, διεκδικώντας «στρατηγική αυτονομία» από τις ΗΠΑ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μία στιβαρή άμυνα» και για να το επιτύχει πρέπει να απαλλαγεί από την «τυραννία της συναίνεσης» είπε η Φλορένς Παρλί, στη γραμμή του προέδρου Μακρόν να προχωρήσει με μία «συμμαχία των προθύμων» στα θέματα της άμυνας.
Η Γερμανία παίζει το χαρτί της «ήπιας δύναμης». Αλλά και η γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το όνομα της οποίας ακούγεται και για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζήτησε «μεγαλύτερη ταχύτητα για εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν».
Θα αυξήσει και η Γερμανία τις αμυντικές της δαπάνες.
Ωστόσο, το 2% του ΑΕΠ, που απαιτεί ο Τραμπ, σημαίνει αύξηση των εξοπλισμών της Γερμανίας κατά 70 δισ. ετησίως, σχεδόν διπλάσια από τη Γαλλία που διαθέτει 40 δισ. «Δεν είμαι σίγουρος αν έπειτα από μερικά χρόνια δεν θα δουν κάποιοι πόσο λάθος είναι αυτός ο στόχος» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παραπέμποντας στις ανησυχίες των γειτόνων της Γερμανίας. «Συχνά με ρωτούν οι Γάλλοι αν μετά την οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη η Γερμανία θέλει να κυριαρχήσει και στους εξοπλισμούς» είπε ο Γκάμπριελ.
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ. Ο γερμανός αντικαγκελάριος μίλησε για τον «συστημικό ανταγωνισμό μεταξύ των αναπτυγμένων δημοκρατιών και αυταρχικών καθεστώτων». Η Ρωσία και η Κίνα, είπε, «υποσκάπτουν την ενότητα της Ευρώπης». Και η ΕΕ χρειάζεται τα εργαλεία και μία στρατηγική για τη θέση της στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Διαφορετικά, είπε ο Γκάμπριελ, «η Ευρώπη, ως μόνη χορτοφάγος, δεν θα έχει πολλές δυνατότητες επιβίωσης σε έναν κόσμο κρεατοφάγων».
Η δυσπιστία που καθορίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για μία νέα φάση ανταγωνισμού εξοπλισμών με αιχμή του δόρατος τα ατομικά όπλα. Οι αμερικανοί γερουσιαστές υπερασπίστηκαν την ανάπτυξη ατομικών όπλων μικρού βεληνεκούς ως προληπτικό μέτρο απέναντι στον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ. Η αντιπαράθεση Ισραήλ, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας γνώρισε μία νέα σελίδα στο Μόναχο, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δείχνει στους συνέδρους ένα μεταλλικό απομεινάρι του ιρανικού drone που κατέρριψε ο ισραηλινός στρατός, και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τον Νετανιάχου για σόου τσίρκου. Πάντως, η Τεχεράνη δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, όπως υπονόησε ο Νετανιάχου, εάν καταγγελθεί η συμφωνία με τη Δύση για το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν. «Θα απαντήσουμε δεόντως» είπε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ. Προς το παρόν θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας. «Χωρίς τη συμφωνία, η μόνη λύση που μένει είναι ο βομβαρδισμός του Ιράν», είπε ο αρχιτέκτονάς της, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ασκώντας κριτική στη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Η αντιπαλότητα Ιράν – Σαουδικής Αραβίας θα ενταθεί, καθώς το Ριάντ συνεχίζει να θεωρεί ότι η «εξαγωγή ισλαμικής επανάστασης» από το Ιράν μέσω της Χεσμπολάχ στην περιοχή και στη Συρία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθεροποίηση της περιοχής, την ώρα που το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επιχειρεί ένα μεγάλο άνοιγμα: «Θέλουμε να απεξαρτηθούμε από την περτρελαιοβιομηχανία», είπε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ αλ Γιουμπάιρ.
ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Λύστε τα προβλήματα με τους γείτονες για να μπείτε στην ΕΕ
Μήνυμα στις βαλκανικές χώρες να λύσουν τα προβλήματά τους με τους γείτονες προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, απέκλεισε ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ οι οποίες έχουν ανοιχτά συνοριακά ζητήματα.
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε. Στόχος της ένταξης είναι να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί η περιοχή. Αλλά «δεν πρέπει να εισαγάγουμε αστάθεια από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ. «Μεθοριακές διαφορές μεταξύ των χωρών θα πρέπει να λυθούν πριν γίνουν μέλη της ΕΕ» και τόνισε ότι δεν πρέπει επαναληφθούν τα «λάθη» που έγιναν στις αρχές του 1990. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ενδεικτικά τη διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τη χάραξη της μεθορίου που παραμένει άλυτη, ενώ και οι δύο χώρες είναι στο μεταξύ μέλη της ΕΕ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Ηταν μία έμμεση προειδοποίηση Γιούνκερ προς την ηγεσία της ΠΓΜΔ να λυθεί η διένεξη για το όνομα ως προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα προσέγγισης με την ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο τέλος του μήνα και στις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο του στόχου να ενταχθούν οι χώρες αυτές στην ΕΕ από το 2025.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΜΔ Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί αύριο την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Στη συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ το θέμα του ονόματος θα είναι ψηλά στην ατζέντα.