Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παιδαγωγών προσχολικής αγωγής των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών έξω από τη Βουλή με αίτημα τηναπόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών στα νηπιαγωγεία από τεσσάρων ετών.
Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΑΣΥΒ, είχε συνάντηση με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ενώ προαναγγέλλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων εάν δεν αποσυρθεί η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.
Όπως υποστηρίζουν θα υποβαθμίσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, συνέπεια τη λύση της σύμβασης εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτούς.
Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑ-Θ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και δήμαρχοι, μετά από κάλεσμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι κατήγγειλαν την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Σήμερα εξάλλου, είναι κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη απόφαση.
Οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ζήτησαν την άμεση απόσυρση παραγράφου του άρθρου 33, που όπως υποστηρίζουν, συμπεριλήφθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται η ένταξη των τετράχρονων παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία.
Όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι σε υπόμνημά τους, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα την λειτουργία 1.600 προνηπιακών τμημάτων, που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά σε παιδικούς σταθμούς των δήμων και αφορούν τα τετράχρονα παιδιά. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα επηρεαστούν επίσης περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι –κυρίως συμβασιούχοι- στα τμήματα αυτά, που όπως υποστηρίζουν κινδυνεύουν με απόλυση, αφού μεγάλος αριθμός προνηπίων θα αποχωρήσει αναγκαστικά. Οι δήμοι επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα μπαίνουν σε δοκιμασία και χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, καθώς η καθημερινότητά τους θα επιβαρυνθεί με δυσλειτουργίες, που αφορούν κυρίως το ωράριο λειτουργίας και τις αργίες των νηπιαγωγείων, αφού ως γνωστό δεν λειτουργούν τους τρεις θερινούς μήνες και τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Επίσης, στα νηπιαγωγεία που δεν είναι ολοήμερα, το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ δεν διασφαλίζεται η σίτιση των παιδιών και οι πρόσθετες υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, όπως οι παιδίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί επιστήμονες κ.α.
“Με τη συγκεκριμένη αιφνιδιαστική τροπολογία γίνεται υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση των νηπίων, μολονότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της φοίτησης των παιδιών από τους γονείς, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν σε νήπια ή σε παιδικό σταθμό” δήλωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος χαρακτήρισε “απαράδεκτη και προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να μη ρωτάει τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και τους ενδιαφερόμενους, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση” και αναρωτήθηκε εάν υπάρχει δυνατότητα τα νηπιαγωγεία να φιλοξενήσουν ξαφνικά και χωρίς καμία πρόβλεψη τόσα πολλά παιδιά.
Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, χαρακτήρισε το άρθρο 33 του νομοσχεδίου “ανοσιούργημα”, λέγοντας ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της ΕΕ, παρά μόνο στη Β. Κορέα. “Αυτό αφαιρεί από εκατοντάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια που έχουν μικρά παιδιά (τη δυνατότητα τα παιδιά τους) να φοιτήσουν ομαλά, με διευρυμένο ωράριο, και τα οδηγεί υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, που είναι κλειστά τρεις μήνες το καλοκαίρι και στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα” υπογράμμισε. Υποστήριξε εξάλλου, ότι οι δήμοι θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζομένους, άγνωστο με ποια κριτήρια, τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μεγάλο μέρος αυτών εργάζονται σε προγράμματα που κατά 70% και πλέον χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Κλιμάκιο από δημάρχους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, από το Εργατικό Κέντρο και από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είχε συνάντηση με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου και με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Αγίου Δημητρίου (μπροστά από το ΥΜΑ-Θ), κρατώντας πανό με συνθήματα “Όχι στην απαξίωση και στο σταδιακό κλείσιμο των παιδικών σταθμών” και “Όχι στην σχολειοποίηση των παιδιών από τα τέσσερα έτη” κ.α.