Το «Νταβός της γεωπολιτικής», όπως ονομάζεται το Munich Security Conference, επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως φόντο για συναντήσεις με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες. Εξάλλου, όπως πληροφορήθηκα, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στα Ιμια ήταν πολλοί εκείνοι που ήθελαν να ακούσουν τις απόψεις του έλληνα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρα, όπως καταλαβαίνετε – και όπως υποστηρίζουν οι πηγές μου –, τα ραντεβού του Κυριάκου στο Μόναχο κλείστηκαν εύκολα και γρήγορα. Με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τελευταία γεγονότα. Για τον Μητσοτάκη, η τουρκική επιθετικότητα πέραν όλων των άλλων απομακρύνει τη γειτονική χώρα από την Ευρώπη, κάτι που, έμαθα, είπε και στον συνομιλητή του. Ενα ακόμη σημαντικό ραντεβού – η σημασία του θα φανεί το επόμενο διάστημα, μου λένε – ήταν αυτό του γαλάζιου προέδρου με την «αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Στη ΝΔ, οι πιο έμπειροι επί των διπλωματικών επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή τη σιωπή της Ρωσίας στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι ο Μητσοτάκης είδε τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ. Οφείλω να ομολογήσω πως όλες οι παραπάνω συναντήσεις όχι μόνο συνέβαλαν στο διεθνές προφίλ που θέλει να φιλοτεχνήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά μάλλον τον έκαναν και σοφότερο επί των γεωπολιτικών. Αρα, μεταξύ μας, τι να την έκανε τη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο;
Κάθησε αμίλητος
Μένω στη βαυαρική πρωτεύουσα και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για να σας ενημερώσω για το τριήμερό του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Πληροφοριοδότης μου εκεί, λοιπόν, μου είπε πως ο Καμμένος δεν παρακολούθησε πολλά. Για την ακρίβεια, μου είπε ότι το Σάββατο, την ώρα που στην ατζέντα ήταν η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Τουρκία, έφυγε. Συμμετείχε, ωστόσο, στο dinner της Πέμπτης με ομιλητές το δεξί χέρι της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Μπορίσοφ, που λέτε, άδραξε την ευκαιρία να διαφημίσει τις επιδόσεις της χώρας του και να ζητήσει την ένταξή της σε ευρώ και Σένγκεν λέγοντας: «Δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα μέλος και όχι η Βουλγαρία που τηρεί όλα τα κριτήρια και έχει ασφαλή σύνορα». Το λες και προσβολή. Ωστόσο, ο πράκτοράς μου επιμένει ότι ο Καμμένος δεν απάντησε. Εντάξει, το πρόγραμμα δεν προέβλεπε καμμενικό χαιρετισμό, αλλά ούτε κατ’ ιδίαν απάντησε. Παρότι κάθονταν δίπλα δίπλα με τον Μπορίσοφ όλο το βράδυ.
Χρόνια πολλάκαι αγωνιστικά
Για να τηρήσω τις δημοσιογραφικές παραδόσεις όσον αφορά τα κούλουμα, σας ενημερώνω πως η Φώφη Γεννηματά γιόρτασε εντός των τειχών, οικογενειακά. Οπως, μάλιστα, έμαθα, της έκανε έκπληξη η μεγάλη της κόρη που σπουδάζει στη Σκωτία και ήρθε Αθήνα για τριήμερο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, πάλι, πήγε στο Χαϊδάρι. Εκεί, μου είπαν, τον υποδέχθηκε με σαρακοστιανά και μουσικές ο δήμαρχος – και στηριζόμενος από τον Περισσό – Μιχάλης Σελέκος, γνωστός για τη ροκ κοτσίδα του. Ο σύντροφος γενικός γραμματέας, πιστός στο κομματικό ρεπερτόριο των ευχών, ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους και όλες, αγωνιστικά, με αισιοδοξία, να κατακτήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν, αυτά που αξίζουν στον λαό μας και αυτά που του ανήκουν».
Βιντεοναυμαχίες
Μπορεί στην πραγματικότητα η ναυμαχία να απετράπη την προηγούμενη εβδομάδα, στην «εικονική πραγματικότητα», ωστόσο, η ελληνοτουρκική σύρραξη εξελίσσεται. Το λέω γιατί μετά την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να δείξει σε ομολόγους του, στο περιθώριο της πρόσφατης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, βιντεοσκοπημένη την επιχείρηση εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού από σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, οι Τούρκοι πέρασαν στην αντεπίθεση.
Αρχισαν και εκείνοι, σύμφωνα με κύκλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, να παίζουν δικά τους βίντεο, στα οποία όπως υποστηρίζουν έλληνες βατραχάνθρωποι βρίσκονται κοντά στα Ιμια λίγο πριν από την εμπλοκή.
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές στο ΝΑΤΟ – όπου χωρίς αμφιβολία η δυσπιστία έναντι της Τουρκίας ποτέ δεν ήταν τόσο έντονη και τόσο γενικευμένη όσο τον τελευταίο καιρό. Φανταστείτε να μην ήταν όμως.