Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, ξεκινούν την Τρίτη μια σειρά διαπραγματεύσεων που έχει στόχο να καταλήξει στην υπογραφή τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο μιας μη δεσμευτικής Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Μετανάστευση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Μέχρι τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι έξι γύροι διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, ένας κάθε μήνα. Σκοπός είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί επισήμως στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στη διάρκεια συνόδου στο Μαρόκο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Στόχος είναι «να ενισχυθεί η συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες της τις εκδοχές», υπογραμμίζει το 25σέλιδο προσχέδιο του κειμένου της «Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση».
Στο προσχέδιο τονίζεται ότι θα διασφαλίζεται «η κυριαρχία των κρατών», ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μετανάστευσης».
«Είναι κρίσιμο η διεθνής μετανάστευση να μας ενώνει παρά να μας διχάζει», υπογραμμίζεται επίσης.
Οι ΗΠΑ, που έχουν τεταμένες σχέσεις κυρίως με το Μεξικό αναφορικά με τη μετανάστευση, ανακοίνωσαν στο τέλος του 2017 ότι αποσύρονται από τις διαπραγματεύσεις αυτές εξαιτίας των διατάξεων που προβλέπει η συμφωνία και οι οποίες είναι αντίθετες στην νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η πόρτα παραμένει ανοικτή», ανέφεραν ωστόσο διπλωματικές πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι η απουσία των ΗΠΑ δεν αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Η Ουγγαρία, η οποία αρχικά ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ, τελικά ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το προσχέδιο συμφωνίας κάνει λόγο για τη διαμόρφωση «κοινής αντίληψης» αναφορικά με τη μετανάστευση και για την ανάγκη να υπάρξει «μοίρασμα των ευθυνών», αλλά και «σύμπνοια απόψεων».
«Για κάποιες χώρες το ερώτημα είναι πολύ ευαίσθητο» και «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη», προβλέπει ένας διπλωμάτης.
Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει 22 συγκεκριμένα μέτρα όπως η συγκέντρωση δεδομένων, η παροχή εγγράφων ταυτότητας στους μετανάστες που δεν διαθέτουν, η παροχή ιδιαίτερης φροντίδας στις γυναίκες και τα παιδιά, η παροχή στους μετανάστες πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και η αποτροπή των διακρίσεων.
Σε έκθεσή του που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι χώρες μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν να διαχειριστούν μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.
Εκτός από τις μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας των συγκρούσεων, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταναστευτικές ροές εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Είναι άμεση ανάγκη οι χώρες μέλη να αναπτύξουν μια στρατηγική για τη διαχείριση μεγάλων ροών μεταναστών», εκτίμησε ο Γκουτέρες.
Χωρίς να αναφερθεί ξεκάθαρα στις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε «τις αρχές που εγείρουν μεγάλα εμπόδια στη μετανάστευση ή επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις ευκαιρίες των μεταναστών να εργαστούν».
Αυτό οδηγεί «σε ανώφελες οικονομικές ζημίες» και «εμμέσως ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση», τόνισε ο Γκουτέρες.