Στις Φιλιππίνες φτάνουν ξένοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εκδιωχθεί από τη Συρία και το Ιράκ, με στόχο την στρατολόγηση άλλων μαχητών και με σχέδια να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον δύο πόλεων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο όταν ένοπλοι που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν επίθεση και ανέλαβαν τον έλεγχο επί πέντε μήνες της πόλης Μαράουι προκαλώντας μαζικές καταστροφές.

Αυτό πιθανόν να συμβεί και σε άλλες πόλεις αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νόμο που θα επιτρέπει στους μουσουλμάνους στις νότιες Φιλιππίνες να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με τον Εμπραχίμ Μουράντ, τον ηγέτη του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο, μιας ένοπλης αποσχιστικής οργάνωσης, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση με αντάλλαγμα την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας.

“Με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουμε από τις υπηρεσίες μας αντικατασκοπείας, ξένοι τζιχαντιστές που εκδιώχθηκαν από τη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να εισέρχονται στα διάτρητα σύνορά μας και πιθανόν να σχεδιάζουν να καταλάβουν δύο νότιες πόλεις–τις Ιλιγκάν και Κοταμπάτο”, είπε ο Μουράντ.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται σε απόσταση 38 και 265 χιλιομέτρων αντίστοιχα από το Μαράουι.

Ο Μουράντ είπε ότι τζιχαντιστές από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Μέση Ανατολή είναι γνωστό ότι έχουν εισέλθει στις Φιλιππίνες, περιλαμβανομένου ενός άνδρα από τη Μέση Ανατολή που διαθέτει καναδικό διαβατήριο.

Ο άνδρας αυτός μετέβη σε ένα προπύργιο της ένοπλης οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία πραγματοποιεί απαγωγές και πειρατείες, σύμφωνα με τον Μουράντ.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι εναπομείναντες μαχητές της ένοπλης συμμαχίας, η οποία είχε καταλάβει το Μαράουι, επιχειρούν να ανασυνταχθούν και χρησιμοποιούν μετρητά και χρυσό που έκλεψαν από το Μαράουι για να στρατολογούν νέα μέλη.