Κύμα πλειστηριασμών έρχεται μετά τις ισχυρές πιέσεις του Μάριο Ντράγκι και το τελεσίγραφο που έστειλαν στην κυβέρνηση οι δανειστές οι οποίοι κρατούν παγωμένη την δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Από σήμερα οι πλειστηριασμοί περνάνε οριστικά στην ηλεκτρονική εποχή και η πλατφόρμα παίρνει φωτιά. Η κόλαση αρχίζει. Μόνο σε μια ημέρα, την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.
Σήμερα αναμένεται να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 70 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών ενώ μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 1.784 πλειστηριασμοί κυρίως ακινήτων όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι τράπεζες και ιδιώτες.
Στο ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται και ακίνητα πτωχευμένων επιχειρηματιών οι οποίοι κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα ακίνητα του Καρούζου, των αδερφών Κωνσταντόπουλοι και της Adams Αναγνωστόπουλος. Σε πλειστηριασμό είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος πριν τη διεξαγωγή του καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε για την άλλοτε σημαντική βιομηχανία.
Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων.
Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς Γιώργος Ρούσκας, καθημερινά οι συμβολαιογράφοι γράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άρχισαν πλέον και οι συμβολαιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννινα, τη Θράκη και την Πάτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων. Τους επόμενους μήνες ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1.000 κάθε μήνα ενώ από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από τον Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί τον μήνα. Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 – 12.000 πωλήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών ενώ πιο συντηρητικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να κινείται στην περιοχή των 5.000-6.000.
Από την ημέρα πάντως που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πολλοί δανειολήπτες για χρόνια εξαφανισμένοι παρουσιάστηκαν την παραμονή του πλειστηριασμού του ακινήτου τους και ζήτησαν ρύθμιση από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις στους δέκα επιχειρηματίες όταν βλέπουν να βγαίνει στο σφυρί η προσωπική τους περιουσία που συνδέεται με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σπεύδουν να ζητήσουν διακανονισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 20% των δανειοληπτών χτυπούν τώρα την πόρτα των τραπεζών και ζητούν διακανονισμό των κόκκινων δανείων τους κερδίζοντας προσωρινή αναβολή της εκποίησης.
Παράλληλα σχεδιάζονται και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, με βασικότερη προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να αποτελεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος.