Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ με την τοποθέτηση φρεγάτας πάνω στον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3, σημειώθηκε αμερικανική παρέμβαση που η Λευκωσία την εκλαμβάνει ως αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Η Ουάσιγκτον επαναβεβαιώνει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την αμερικανίδα πρεσβευτή στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι. Σύμφωνα με την Ντόχερτι, το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων τέθηκε από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης ανέφερε πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη διαδικασία αποκλιμάκωσης στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε τα γεγονότα και επίσης ενεργούμε για αυτά τα γεγονότα». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «το ζήτημα θα επιλυθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος και να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες». Ερωτηθείσα για την άφιξη πλοίων της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμερικανίδα πρεσβευτής σημείωσε ότι «έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε αυτά. Προς το παρόν είμαστε σε μία διαδικασία μεσολάβησης».
Η ΡΩΜΗ ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. Ενα δεύτερο μήνυμα ήλθε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ξάφνιασε τη Λευκωσία, αφού η Ρώμη νίπτει τας χείρας της αναφορικά με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και σημειώνει ότι το θέμα δεν αφορά τις σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι το ιταλικό γεωτρύπανο που παρεμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την περιοχή.
Το πιο ανησυχητικό όμως και για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι τον Μάρτιο το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία από την Νότια Κορέα αναμένεται να ξεκινήσει δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη «Χουριέτ». Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται χαρακτηρίζει «απαράδεκτη τη στάση των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της ενέργειας» και καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά «να συνέλθει, καθώς το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αθήνα για συντονισμό των κινήσεων ενώ στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το Συμβούλιο Αρχηγών ενημερώθηκε τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και για τις ενέργειες και προθέσεις της κυβέρνησης για διαχείριση της κατάστασης. Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX ετοιμάζεται να θέσει αύριο ο Νίκος Αναστασιάδης και στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι εξελίξεις στην περιοχή εξετάστηκαν σε σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων και στο ψευδοκράτος. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέδωσε την ευθύνη για το σκηνικό έντασης στη Λευκωσία, αναφέροντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της απροθυμίας της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου», ενώ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν». Για το γενικότερο κυπριακό ζήτημα, ο Ακιντζί αναμένει βολιδοσκόπηση από τον ΟΗΕ, πριν αναληφθούν πρωτοβουλίες, ενώ δεν εμφανίζεται αρνητικός να συμμετάσχει σε δείπνο με τον Νίκο Αναστασιάδη.