Κριτική σε υψηλούς τόνους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ασκεί η ΔΗΜΑΡ καθώς χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και ενέκρινε ομόφωνα τις αποφάσεις τόσο για το σκάνδαλο της Novartis όσο και για τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.
Για την υπόθεση της Novartis η ΔΗΜΑΡ λέει «ναι» στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αλλά «όχι» στις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις υπεκφυγές της ΝΔ.
Για την ένταση με την Τουρκία στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τονίζεται πως απαιτείται ψυχραιμία και σοβαρότητα ενώ γίνεται λόγος για κυβερνητική προχειρότητα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει:
Για την υπόθεση Novartis
Το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis διερευνάται διεθνώς και στην χώρα μας και συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια πολυεθνικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν, μέσα από την υπέρμετρη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας την περίοδο 2004-2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, υπερδιπλασιάστηκε από 2,4 σε 5,1 δις ευρώ. Η κατά κεφαλή δαπάνη το 2009 ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά. Αυτό το όργιο σπατάλης είναι σίγουρα σκάνδαλο, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Είναι μία από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης.Λέμε ΝΑΙ στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, μένοντας ανεπηρέαστοι από τα διαδικαστικά παιχνίδια και τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις υπεκφυγές της ΝΔ. Ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου Novartis. Ενός σκανδάλου που έχει πληρωθεί ακριβά από τους πολίτες της χώρας. Στηρίζουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση της αλήθειας, προς πάσα κατεύθυνση ανεξαιρέτως. Όλα στο φως, με τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει αυτό το υπαρκτό σκάνδαλο σε μηχανισμό λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων. Η σκανδαλολογία και η σπίλωση προσώπων όμως αντί για τη διαλεύκανση μπορεί να οδηγήσουν στο να την γλιτώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι.
Για αυτό πρέπει να χυθεί άπλετο φως άμεσα, για να σταματήσει η σπίλωση και για να μην βυθίζεται η χώρα στο βούρκο με κίνδυνο στο τέλος αυτός να καταπιεί όλο το πολιτικό σύστημα.
Με αφορμή δε και αυτή την υπόθεση επισημαίνουμε ότι πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ είναι η εξυγίανση με ριζικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του τρόπου παροχής της βουλευτικής ασυλίας (συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 86).
Για τα ελληνοτουρκικά
Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Η κλιμάκωση της έντασης και η επιθετικότητα της Άγκυρας είναι απαράδεκτες. Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών.Εμείς επιδιώκουμε ειρηνικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Οι τουρκικές προκλήσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζονται.
Απαιτείται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα της χώρας, στο τιμόνι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται ο κ. Καμμένος, ο οποίος είναι επικίνδυνος για την χώρα και την εθνική της άμυνα. Πρόκειται για μία βραδυφλεγή βόμβα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα πριν σκάσει.
Αποδεικνύεται επίσης ότι η κυβερνητική προχειρότητα είχε ως αποτέλεσμα η επίσκεψη Ερντογάν να έχει αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ είχε τονίσει ότι δεν είχε γίνει σοβαρή προετοιμασία και υπήρξε πρωτοφανής ερασιτεχνισμός από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς την επίσκεψη αυτή. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καθώς αντί να αξιοποιηθεί η επίσκεψη για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι η διεθνής νομιμότητα εξασφαλίζεται από την Ε.Ε. και από τους διεθνείς οργανισμούς, τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Ταυτοχρόνως τονίζουμε ότι διαφωνούμε με την αναβίωση οποιασδήποτε εθνικιστικής ατζέντας και στις δύο χώρες.
Οι στιγμές απαιτούν εθνική συνεννόηση. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το Μακεδονικό
Η θέση μας για λύση κοινά αποδεκτή, με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes) και με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό και την καταστρατήγηση των όσων θα συμφωνηθούν, μέσω ενιαίας συνθήκης, παραμένει σταθερή, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς. Δεν αλλάζει λόγω των συλλαλητηρίων καθώς με το θυμικό δεν ασκείται εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκλωβισμένη στη συμμαχία της με ένα εθνικολαϊκιστικό κόμμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. Συνεχίζει να χειρίζεται αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με διγλωσσία. Από την άλλη η ΝΔ υποκύπτει όλο και περισσότερο σε εθνικιστικές φωνές και πιέσεις και υποχωρεί απέναντι στον λαϊκισμό και στην ψηφοθηρία επιχειρώντας να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, οδηγούν σε επιπρόσθετες δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης στο Μακεδονικό.
Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας και με βάση αυτή θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα, όταν και εάν έλθει πρόταση-συμφωνία για συζήτηση στη Βουλή.
Για την Οικονομία και το Eurogroup
Θέση μας είναι να κλείνουν στην ώρα τους οι αξιολογήσεις αλλά με αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι με πλήρη υποχώρηση. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το άνοιγμα όλων των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο ακόμη και 50.000 ευρώ και χωρίς καμία προστασία πρώτης κατοικίας από το Μάιο, καθώς και μετά από τον Δεκέμβριο χωρίς καμία προστασία για χρέη προς τις τράπεζες. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε αριστερή ούτε προοδευτική. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία καθιστά σαφές πως η έξοδος της χώρας από την κρίση δεν είναι ορατή εντός του 2018. Η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση απαιτεί, την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ένα σχέδιο ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί προοδευτικές αλλαγές παντού.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τη νέα κοροϊδία περί εξόδου από την κρίση εντός του 2018 ενώ έχει υπογράψει σκληρά νέα μέτρα για την επόμενη πενταετία. Γιατί πλέον δεν θα πρόκειται για αυταπάτη αλλά για πολιτική απάτη.
Για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς και το Συνέδριο
Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό είναι αποφασιστικής σημασίας το εγχείρημα συγκρότησης του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση της δουλειάς των προσυνεδριακών επιτροπών και την κατάθεση των κειμένων στον προσυνεδριακό διάλογο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του Φορέα στις 16-18 Μαρτίου. Οφείλουμε πλέον όλοι μαζί να προχωρήσουμε για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα ως δημοκρατικού, σύγχρονου κόμματος με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα, σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και θέσεις κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων. Απαιτείται ανανέωση στον προγραμματικό λόγο, στη στελέχωση και στη φυσιογνωμία της παράταξης με τη δημιουργία ενός φορέα, αντίστοιχου με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους πολίτες.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες ώστε να διεξαχθεί ο αναγκαίος προσυνεδριακός διάλογος για το πρόγραμμα, το καταστατικό κ.ά. σε όλη την χώρα και η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες. Ταυτοχρόνως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα στο οποίο συνυπάρχουν κόμματα και κινήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διεργασίες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα.
Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
Το Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία της ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και έγιναν μέχρι σήμερα αρκετές επιτυχημένες δραστηριότητες, δράσεις, εκδηλώσεις και ημερίδες. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η τελευταία εκδήλωση ενόψει του πρώτου Ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα με τίτλο “Διάκριση Εξουσιών και Κράτος Δικαίου”. Το Πολιτικό Εργαστήριο για την Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία μπαίνει πλέον σε μία νέα φάση όπου θα πρέπει να συντονίζονται και ορισμένες δράσεις μεταξύ των Πολιτικών Ινστιτούτων/Εργαστηρίων του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ.
Το Πολιτικό Εργαστήριο για την Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία ως μια ισχυρή “Δεξαμενή Σκέψης” στοχεύει στην παραγωγή / διάδοση νέων αντιλήψεων και προσεγγίσεων σε διάφορα θέματα, στην πολιτική ανάλυση και έρευνα καθώς και στην επεξεργασία και διαμόρφωση πολιτικών και επιστημονικών προτάσεων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Γιώργο Σιακαντάρη για τη γόνιμη έως σήμερα συμβολή του στη λειτουργία του Πολιτικού Εργαστηρίου και, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, εγκρίνει για Πρόεδρο του Πολιτικού Εργαστηρίου τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη και για Αντιπρόεδρο τον Μανόλη Βελεγράκη.