Με διπλό μανδύα προστασίας περιβάλλονται πλέον οι μάρτυρες, οι οποίοι εξετάστηκαν με κωδικές ονομασίες και κατέθεσαν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis. Την ίδια ώρα, μάλιστα, τίθεται εν αμφιβόλω με δηλώσεις πολιτικών όχι μόνο η αξιοπιστία του περιεχομένου των καταθέσεων των μαρτύρων, αλλά και ο δικονομικός τρόπος που ελήφθησαν αυτές.
Λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και φέρει την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, ανάβει νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis χαρακτηρίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» στις 9 Φεβρουαρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, που εκ του νόμου έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διερεύνηση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων εκ μέρους πολιτικών προσώπων.
Στην ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι οι εισαγγελικές διατάξεις που εκδόθηκαν από εισαγγελείς Πρωτοδικών και αφορούν την παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάστηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis (προστατευόμενοι μάρτυρες), «δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου».
Ωστόσο, συνεχίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στις 9 Φεβρουαρίου (η δικογραφία είχε φύγει για τη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου) ενέκρινε άλλη πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».
ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. Η ιδιότητα αυτή, όπως εκτιμούν νομικοί, ουσιαστικά εξασφαλίζει την ατιμωρησία των προστατευόμενων μαρτύρων, εις βάρος των οποίων έχουν στραφεί με μηνύσεις τους πολλοί από τους πολιτικούς που οι ίδιοι έχουν εμπλέξει στην υπόθεση της Novartis. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν μάλιστα στο άρθρο 45 Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που επιγράφεται «αποχή από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος». Και αυτή η διάταξη προβλέπει ότι αν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, κρίνει ότι η ποινική δίωξη εναντίον των μαρτύρων αυτών δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να παραγγείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα την οριστική αποχή από την ποινική δίωξη.
Δικαστικοί κύκλοι, από την άλλη, αντιτείνουν ότι η διάταξη του ανώτατου εισαγγελέα δεν έρχεται να καλύψει ενδεχόμενη δικονομική αστοχία, αλλά να ενισχύσει τον ρόλο των προστατευόμενων μαρτύρων, που με αυτόν τον τρόπο αποκτούν «δεύτερο μανδύα προστασίας» και μάλιστα με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου. Επισημαίνουν δε ότι όλα δείχνουν πως έχουν τηρηθεί εκ μέρους των εισαγγελικών Αρχών όλοι οι δικονομικοί τύποι για την προστασία των μαρτύρων και την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
ΘΕΜΑ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ. Αντίθετα, θέμα νομιμότητας και εγκυρότητας των επίμαχων καταθέσεων των μαρτύρων με κωδική ονομασία θέτουν ευθέως με δηλώσεις τους τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
«Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αρμόδιος εισαγγελέας είναι η ίδια η Βουλή. Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει. Οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις ούτε μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες» επισημαίνει ο Βενιζέλος. Και προσθέτει πως αυτές «εκδόθηκαν με τόσο ακραίο δικονομικά τρόπο», προφανώς για να εφαρμοστεί η διάταξη περί της οριστικής αποχής από την ποινική δίωξη ανώνυμων μαρτύρων «μετά την ομοβροντία μηνύσεων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ: «Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει».