Περίπου οι δύο Αμερικανοί στους τρεις δηλώνουν ότι διάκεινται πλέον ευνοϊκά στο ενδεχόμενο θέσπισης αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή μετά το μακελειό στο λύκειο της Φλόριντα, δηλαδή η πιο καθαρή πλειοψηφία που έχει καταγραφεί από το 2008, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το ινστιτούτο Quinnipiac.
Κατ’ αυτήν την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.249 Αμερικανών μεταξύ της 16ης και της 19ης Φεβρουαρίου, το 66% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, ενώ το 31% την απέρριψε.
Η πλευρά που τάσσεται υπέρ της προώθησης αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή φαίνεται πως μεγεθύνεται, τουλάχιστον σε σύγκριση με δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του 2017, όταν το 59% των προσώπων που είχαν ερωτηθεί είχε δηλώσει πως αντιμετώπιζε ευνοϊκά τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων (ενώ το 36% εναντιωνόταν), ή σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, όταν μειοψηφούσε, περιοριζόμενη στο 47% του δείγματος (έναντι 50%).
«Πάρα πολύ εύκολο ν’ αγοράσεις»
Από το 2008 ως το 2015, το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στην οπλοκατοχή δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 54%, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου Κουίνιπιακ.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, οι δύο Αμερικανοί στους τρεις (67%) θεωρούν επίσης ότι είναι «πάρα πολύ εύκολο» σήμερα να αγοράσει κανείς όπλο στις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο έκρινε μόλις το 59% τον Νοέμβριο – μετά τη σφαγή της 1ης Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι – και μόλις το 55% τον Δεκέμβριο του 2015.
Ακόμη, σχεδόν οι τρεις Αμερικανοί στους τέσσερις (75%) πιστεύουν ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα όφειλε να «κάνει περισσότερα» για να μειωθεί η βία με τη χρήση όπλων, έναντι του 67% που δήλωνε το ίδιο τον Δεκέμβριο.
Η έρευνα αυτή αναμένεται να ενισχύσει τις ελπίδες όλων όσοι κινητοποιούνται μετά τη σφαγή στην Πάρκλαντ την περασμένη Τετάρτη και καταγγέλλουν την απραξία της αμερικανικής πολιτικής τάξης παρότι οι σφαγές μέσα σε σχολικά ιδρύματα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Υπέρ οι Δημοκρατικοί, κατά οι Ρεπουμπλικάνοι
Ωστόσο, η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις διαιρέσεις κατά μήκος των κομματικών γραμμών όσον αφορά το πρόβλημα: οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας στη συντριπτική πλειοψηφία τους, το 86%, ενώ μόλις το 34% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων μοιράζεται αυτή την άποψη.
Ο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητής στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι, άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου στους διαδρόμους του σχολικού ιδρύματος, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους έφηβους.
Παρά τις ενδείξεις για τις βίαιες τάσεις του, ο Κρουζ, 19 χρονών, είχε αγοράσει νόμιμα το όπλο με το οποίο διέπραξε το μακελειό, ένα από τα χειρότερα των τελευταίων 25 ετών στις ΗΠΑ.