Τουλάχιστον 3.000 άστεγοι καταμετρήθηκαν σε μια νύχτα στο Παρίσι σε μια άνευ προηγουμένου απογραφή που διοργάνωσε ο δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας, ο οποίος υπολογίζει ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός είναι «μάλλον πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό».

Η πρώτη αυτή καταμέτρηση – η οποία γίνεται ήδη στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα – έγινε τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή από 2.000 ανθρώπους, οι 1.700 εκ των οποίων ήταν εθελοντές, την ώρα που ο πραγματικός αριθμός των αστέγων στην περιοχή του Παρισιού έδωσε τροφή για μια πολεμική που ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στην κυβέρνηση και οργανώσεις.

«Περίπου 3.000 άνθρωποι καταμετρήθηκαν (…) στους δημόσιους χώρους του Παρισιού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Μπρινό Ζιλιάρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Συνολικά «2.952 καταμετρήθηκαν ιδίοις όμμασι», διευκρίνισε η Ντομινίκ Βερσινί, η αξιωματούχος του δήμου που είναι επιφορτισμένη με θέματα αλληλεγγύης και πάταξης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πρόκειται για “εντυπωσιακά”, “υπερβολικά σημαντικά” στοιχεία πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι “δεν έχουν καταμετρηθεί όλοι”, παραδέχθηκε ο Ζιλιάρ.

Από σεβασμό στις ιδιωτικές περιουσίες και στην ιδιωτικότητα των ανθρώπων δεν ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα αυτή όλοι οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι κάτω από σκάλες και σκηνές μέσα στις οποίες μπορεί να βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι και οι ερευνητές απέφυγαν να ξυπνήσουν αστέγους, εξήγησε.

Ορισμένοι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο έχουν επίσης βρει προσωρινά καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας που άνοιξαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Μεγάλο Ψύχος” που ενεργοποιήθηκε εκ νέου την Τετάρτη.

“Όταν θα σταματήσει το σχέδιο ‘Μεγάλο Ψύχος’, οι 672 άνθρωποι (που φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο αυτό) θα επιστρέψουν στον δρόμο” και θα προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των αστέγων, σημείωσε η Ντομινίκ Βερσινί.

Στη Γαλλία δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση των αστέγων. Μόνον σε μια έρευνα του Insee του 2012 υπολογίζονταν σε 143.000 οι άστεγοι στη Γαλλία, εκ των οποίων 28.800 γαλλόφωνοι ενήλικες στην περιοχή του Παρισιού.

Νέα καταμέτρηση θα διοργανωθεί το ερχόμενο έτος στο Παρίσι “αλλά θα την κάνουμε σε μια περίοδο που δεν θα είναι χειμερινή, για παράδειγμα το φθινόπωρο, για να μπορέσουμε να δούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους εκτός σχεδίου ‘Μεγάλου Ψύχους'”, κατέληξε η Βερσινί.