Εφοδο και στις τραπεζικές θυρίδες ετοιμάζει η Εφορία. Μετά το μπαράζ δεσμεύσεων και κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών οι φορολογικές Αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν και τις θυρίδες προκειμένου να βάλουν στο χέρι χρήματα, κοσμήματα, πλάκες χρυσού και άλλα τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν στην Εφορία και ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ούτε πληρώνουν ούτε προχωρούν σε κάποια ρύθμιση.
Το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων για τους οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπεται από τον νόμο εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στην πράξη, εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και μόνο για μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό σύντομα θα αλλάξει και όσοι σκέφτηκαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες για να τις προστατέψουν από το αδιάκριτο βλέμμα και το χέρι της Εφορίας μάλλον θα χάσουν τον ύπνο τους.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί μέχρι το τέλος του έτους ένα νέο απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση.
Οι θυρίδες όσων χρωστούν στην Εφορία θα ανοίγουν ευκολότερα. Το περιεχόμενό τους θα δεσμεύεται και στη συνέχεια θα κατάσχεται από το Δημόσιο προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή.
Το μέτρο αυτό επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να βάλει στα ταμεία της περισσότερα έσοδα από απλήρωτους φόρους, αφού μεγάλος αριθμός κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών αποδεικνύεται… άσφαιρος. Τα κατασχετήρια για τους οφειλέτες μπορεί να πέφτουν βροχή, όμως οι λογαριασμοί έχουν μέσα μικροποσά, της τάξης των 10 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί είναι άδειοι. Το Δημόσιο βρίσκει όλο και λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Από τις εντολές για δεσμεύσεις καταθέσεων που έστειλε πέρυσι η ΑΑΔΕ στις τράπεζες βρέθηκαν χρήματα σε 580.000 λογαριασμούς. Ωστόσο, στο 50% των λογαριασμών το υπόλοιπο ήταν έως 10 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των λογαριασμών είχε πάνω από 5.000 ευρώ.
Σήμερα το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προϋποθέτουν την ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας. Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές Αρχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας. Αν η Εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.
Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν μόνο με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις, όπως ξέπλυμα χρήματος.
ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ. Φέτος ο κλοιός της Εφορίας σφίγγει περισσότερο γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη. Με τους οφειλέτες να υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια, έξι στους δέκα θα βιώσουν τον εφιάλτη των δεσμεύσεων και κατασχέσεων καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και ποσοστό 24% των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το πρέσινγκ θα είναι ασφυκτικό από τις φορολογικές Αρχές, οι οποίες προγραμματίζουν τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές οχλήσεις στους φορολογουμένους που δεν υποβάλλουν στην ώρα τους δηλώσεις ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος κ.λπ. ή ξεχνούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Το κυνήγι που εξαπολύει η ΑΑΔΕ συνοδεύεται με 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους. Στο μάτι των ελεγκτών βρίσκονται:
– Μισθώσεις ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, όπου όσοι εκμισθώνουν ακίνητα θα κληθούν να τα δηλώσουν.
– Πάνω από 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου για τη βεβαίωση φόρων και προστίμων άνω των 1,3 δισ. ευρώ.
Διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα
Διορία 30 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι για να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ανασφάλιστα ή για να διορθώσουν οι ίδιοι τα λάθη προκειμένου να μη χρεωθούν πρόστιμα που δεν οφείλουν να πληρώσουν. Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στην πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.