Συνεχίζεται αμείωτη η επέκταση των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον χώρο των ειδών πολυτελείας. Η επενδυτική εταιρεία Fosun International προχώρησε χθες στην εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας στον αρχαιότερο οίκο μόδας της Γαλλίας, την Lanvin. Το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε. Τώρα ο κινεζικός όμιλος αναμένεται να επενδύσει στη γαλλική εταιρεία περίπου 100 εκατ. ευρώ, ανέφεραν πηγές του Reuters.
Η Fosun International με έδρα τη Σαγκάη έχει ήδη αποκτήσει μεταξύ άλλων τα θέρετρα Club Med και τον οίκο μόδας για άνδρες Caruso. Με τη νέα αυτή εξαγορά ο επενδυτικός όμιλος αυξάνει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στη Γηραιά Ηπειρο κερδίζοντας έδαφος έναντι άλλων ανταγωνιστών τόσο από την Κίνα όσο και από τη Μέση Ανατολή.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας στην Ευρώπη είναι ότι για να αποκτήσει τη Lanvin ο κινεζικός όμιλος κατάφερε να κερδίσει στην κούρσα την επενδυτική εταιρεία Mayhoola από το Κατάρ, ανέφεραν άλλες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στη Mayhoola ανήκει ο ιταλικός όμιλος Valentino. Οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας επειδή η ζήτηση για τέτοια προϊόντα αυξάνεται συνεχώς στη χώρα τους.
Η Fosun δεν είναι η μόνη κινεζική εταιρεία που θέλει να βάλει στο χαρτοφυλάκιό της ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας. Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει και ο όμιλος Shandong Ruyi, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υφασμάτων. Η Shandong Ruyi ελέγχει τις γαλλικές εταιρείες Sandro, Maje και Claudie Pierlot. Ελέγχει επίσης τη βρετανική Aquascutum, ενώ στις αρχές του μήνα εξαγόρασε την ελβετική εταιρεία κατασκευής δερμάτινων ειδών Bally. Η απόκτηση της Lanvin θεωρείται νίκη για τη Fosun International. Ο οίκος μόδας Jeanne Lanvin ιδρύθηκε το 1889 και είναι ο παλιότερος στη Γαλλία από όσους εξακολουθούν να λειτουργούν από την ίδρυσή τους έως σήμερα. Τη Lanvin είχε αγοράσει το 2001 ο ταϊβανέζος μεγιστάνας στον χώρο των εκδόσεων Σο Λαν Ουάνγκ. Μετά την εξαγορά αυτή, η εταιρεία είχε γνωρίσει συνεχή ανάπτυξη υπό την ηγεσία του σχεδιαστή Αλμπέρ Ελμπάζ. Μετά την αποχώρηση του Ελμπάζ όμως, το 2015, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει διάφορα οικονομικά προβλήματα όπως αναφέρουν το Bloomberg και το Reuters. Η διάδοχος του Ελμπάζ, η Μπούχρα Τζαράρ, εγκατέλειψε κι αυτή πέρυσι τον οίκο μόδας, έπειτα από μόλις δύο σεζόν σε αυτόν.
Καθώς η Κίνα αρχίζει να αναδεικνύεται σε βασική δύναμη ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας, ο όμιλος Fosun ελπίζει ότι θα μπορέσει να έχει σημαντικά οφέλη από την απόκτηση της Lanvin, ανέφερε μεταξύ άλλων η εκτελεστική διευθύντρια της Fosun International Γιουν Τσενγκ σε σχετική ανακοίνωσή της.