Στα σενάρια της επόμενης ημέρας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά. Οι αγορές και η πολιτική σταθερότητα θεωρούνται κλειδιά για τις εξελίξεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Μάριο Σεντένο στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής πίστωσης, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, τι θα ακολουθήσει δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως αυτή είναι μία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ευθύς αμέσως όμως πρόσθεσε ότι σε αυτή τη διαδικασία «θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα εργαλεία και όλοι οι μηχανισμοί που υπάρχουν και αν είναι δυνατό, να χρησιμοποιηθούν». Είναι η πρώτη φορά όπου ευρωπαίος αξιωματούχος σε δημόσιες δηλώσεις του προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει όλες τις επιλογές και αν είναι δυνατό να τις χρησιμοποιήσει κιόλας. Μεταξύ των επιλογών, προφανώς, βρίσκεται και η προληπτική γραμμή πίστωσης την οποία ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θεωρεί περιττή, δεδομένου ότι χτίζεται ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 19 δισ. ευρώ.
ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ. «Μια προληπτική γραμμή πίστωσης δεν προδίδει περισσότερη αξιοπιστία» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορείς να έχεις και μαξιλαράκι ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή». Κάποια στιγμή, πρόσθεσε, θα πρέπει να ειπωθεί ότι «εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα να σταθούν στα πόδια τους χωρίς μηχανική υποστήριξη».
Σχετικά με τον ύψιστο –προ έτους –στόχο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «θα ήταν μια θετική ένδειξη, αλλά όχι απαραίτητο».
Σταθμίζοντας τις αντιδράσεις των αγορών, μετά την έκδοση επταετών ομολόγων, η άνοδος των αποδόσεων στους ελληνικούς τίτλους αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Οι τάσεις διαρκούς αποκλιμάκωσης με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση από τον Δεκέμβριο έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε τάσεις διαρκούς ανόδου. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έφτασαν χθες στο 4,411% (από 4,380%) ενώ στους επταετείς τίτλους η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,08% (από 3,5% στην έκδοση) με την τιμή να διαπραγματεύεται στα 95,70 λεπτά του ευρώ.
Η άνοδος των αποδόσεων επισημάνθηκε στη διάρκεια του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκαλώντας την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγο για «υπερβολικά απαισιόδοξες» τοποθετήσεις τόσο του προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι όσο και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη διάρκεια του Eurogroup.
Οι αγορές αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος τον οποίο αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερο στις δηλώσεις τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές αναμένεται τελικά να υποδείξουν το περιεχόμενο του λεγόμενου υβριδικού πλαισίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.