Ευρωκαμπάνα στην Ελλάδα για την αστοχία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη σύνδεση του Θριάσιου Πεδίου με το αποχετευτικό δίκτυο.
Εξαιτίας αυτού του προβλήματος που αφορά πρωτίστως τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας, μεγάλες ποσότητες ανεπεξέργαστων λυμάτων καταλήγουν στον Κόλπο της Ελευσίνας. Η περιοχή όμως έχει χαρακτηριστεί «ευαίσθητος αποδέκτης» και θα έπρεπε να είχε σταματήσει να δέχεται λύματα από το 1998! Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο 5 εκατ. ευρω, ενώ το ποσό αυξάνεται κατά 3,28 εκατ. ανά εξάμηνο καθυστερήσεων της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπως έγινε γνωστό, το προαναφερόμενο ποσό θα υπολογίζεται στο τέλος κάθε εξαμήνου και θα μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο που στο μεταξύ θα έχει συντελεστεί στα έργα. Πλέον είναι γεγονός πως η κατάσταση στο Θριάσιο με τους χιλιάδες βόθρους έχει ήδη αρχίσει να μας στοιχίζει ακριβά. Κι αυτό διότι τώρα στην υπέρβαση του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ), που ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ., θα πρέπει να προστεθεί το προαναφερόμενο πρόστιμο των 5 εκατ. με τις εξαμηνιαίες διακυμάνσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, «η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της με την απόφαση του 2004». Οπως έγινε γνωστό, η κατασκευή σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι μεταγενέστερη της καταδίκης (ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου 2011 και η λειτουργία του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012) αλλά και μεταγενέστερη της προθεσμίας, που ήταν τα τέλη Δεκεμβρίου 1998.
Το Ευρωδικαστήριο διαπίστωσε πως υπάρχει καθυστέρηση σχεδόν 20 χρόνων. Και την ίδια ώρα το δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στο σύνολό του (το τμήμα Κάτω Ελευσίνας δεν διαθέτει ακόμη τέτοιο δίκτυο), ενώ σχεδόν το μισό του πληθυσμού του Θριάσιου Πεδίου δεν είναι ακόμη συνδεδεμένο στο τριτοβάθμιο δίκτυο (σ.σ. αφορά τη σύνδεση των κατοικιών και των βιομηχανιών με τον αγωγό αποχέτευσης που περνά από τον δρόμο). Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι χαμηλοί ρυθμοί σύνδεσης νέων κατοικιών έχει ως συνέπεια το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριάσιου να λειτουργεί στο 30% έως 35% των δυνατοτήτων του.
Η περίπτωση του Θριασίου διαφέρει από άλλες περιπτώσεις εξεργασίας λυμάτων για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο. Εδώ κατά κύριο λόγο το πρόβλημα δεν πηγάζει από την έλλειψη έργων, που έχουν ξεμπλοκάρει τα τελευταία χρόνια, αλλά από τις μη συνδέσεις με το Κέντρο Επεξεργασίας.
ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟ ΕΥΔΑΠ. Και ενώ κινητικότητα υπάρχει, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή για να λυθεί το πρόβλημα. Η ΕΥΔΑΠ, για παράδειγμα, τρέχει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου πρόγραμμα (δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα παραταθεί) με τη διάθεση 2.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την αντιμετώπιση της δαπάνης σύνδεσης, ποσό που μπορεί να αποπληρωθεί σε 6 χρόνια (72 μήνες).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, το καλοκαίρι του 2017 το 50% του πληθυσμού του Θριασίου ήταν συνδεδεμένο με το Κέντρο, σήμερα το ποσοστό φτάνει στο 76%. Το ΚΕΛ τον Οκτώβριο του ’17 δεχόταν κατά μέσο όρο 2.600 κυβικά μέτρα λυμάτων και σήμερα 4.600 κ.μ.
Οπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, δεν είναι μόνο η οικονομική δυσκολία των κατοίκων που δεν προχωράει η σύνδεση με το ΚΕΛ. Στην περιοχή της παραλίας της Ελευσίνας, για παράδειγμα, εξηγεί ο δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς, υπάρχει θέμα με το υπέδαφος εξαιτίας της υψηλής στάθμης τού υδροφόρου ορίζοντα ενώ πρόβλημα υπάρχει και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Επιπλέον, στα κέντρα των δήμων, σε πολλά σημεία, οι περισσότεροι βόθροι είναι στο πίσω μέρος των οικοπέδων. Αυτό συνεπάγεται πολλές εργασίες και συχνά μέσα στα οικήματα για τη σύνδεση των δικτύων με το ΚΕΛ, γενονος που προκαλεί σπάσιμο των σωλήνων νερού. Αυτός είναι ο λόγος που στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μελέτες, μία για την Ελευσίνα (αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα) και μία για τη Μάνδρα (για τα αρχαία) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προαναφερόμενα προβλήματα.